Otse põhisisu juurde

Loetud raamatud 2023: august

94. Leslie Leino "Minu Hiina. Ettevaatust, nakatab!", kirjastus Petrone Print 2014, 224lk. ⭐⭐⭐
Praegu, pea kümme aastat peale raamatu ilmumist, on pealkiri üsna irooniline. Paistab, et mulle need Aasiariikide lood kuidagi ei taha istuda (annan küll endiselt võimalusi ja loodan üllatusi!). Otseselt midagi kohutavalt tüütut ei olnud, aga seda *klikki* ka ei tulnud. Loetav ja üsna ladus. Esimeses osas ka veidi filosoofiline. Eks ta rohkem maitse küsimus on, kas sobib või ei. Aga õnneks silmaring laieneb igal juhul! 

95. Anti Tuomainen "Jänesefaktor", kirjastus Varrak 2021, 301lk. ⭐⭐⭐
Väga rahulikus tempos kulgev krimi. Loetav, aga erilist põnevust ei pakkunud. Igav ka ei olnud, pigem selline veidi alla harju keskmise.  Lugu ise rullub lahti ühes Soome seikluspargis, mille peategelane pärib peale venna surma. Ega rohkem polegi midagi öelda. 

96. Maarja Yano "Minu Tokyo. Nähtamatu piiri taga.", kirjastus Petrone Print 2013, 292lk. ⭐⭐⭐⭐ 
Okei, mulle tuli tagasi lootus, et ka Aasia raamatutes võin midagi huvitavat leida. Mulle täitsa meeldis. Kuna alles lugesin Minu Jaapanit, siis olid mitmed asjad, nimed, väljendid juba tuttavad ja lihtsam lugeda. Mulle meeldis, et lugu oli niivõrd isiklik ja inimlik. 

97. Peter Swanson "Ohtlik tutvus", kirjastus Rahva Raamat 2022, 349lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Täpselt nagu kaanel kirjeldatud: hea, põnev, kaasakiskuv ja võimatu käest panna. Loos ei ole palju võikaid kirjeldusi või judisema panevaid kohti, aga seal on see miski, mis põnevike juures on ülioluline. Lõpp pöördus nii ootamatult, et füüsiliselt tundsin, kuidas pusletükid kokku langesid. Soovitan soojalt.

98. Rain Siemer, Jaana Maling "Elus", kirjastus Kuub OÜ 2018, 159lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Väga elujaatav ja positiivne suhtumine. Raamat on küll raske haiguse seljatamisest, aga läbi kumab, kuidas kogu selles protsessis olles ei andnud inimene ise alla. Mu isa on rääkinud, et kasvajate puhul on inimese enda meelestatus niivõrd oluline. Ka siin oli seda mitu korda rõhutatud. On hea tõdeda, et tervenemislugu on kirja saanud ja võimeline kellessegi süstima lootust. Halvad diganoosid annavad alati puuga pähe ja siis on vajalik leida sellist kirjandust. 

99. Margot Müllerson "Põrgu või paradiis", kirjastus Hea Lugu 2016, 192lk. ⭐⭐⭐
Teismelistele võiks sealt loost vast midagi õpetlikku leiduda. Mind jättis üsna külmaks. Ilmselgelt on minul see meri-põlvini periood mööda saanud ja olen astunud ratsionaalsete täiskasvanute ridadesse. Õnneks ei olnud see nii imal, kui viimane noortekas mida lugesin. Aga mind häiris kohati font ja eriliselt kriipis silma & kasutamine sõna ja asemel. Ega vanurid ei peagi noortekirjandust lugema...  

100. Valeri Panjuškin "Hunditund. Ukraina sõja põgenike lugu", kirjastus Tänapäev 2022, 207lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Ma ei ütle selle raamatu kohta mitte midagi. Sellise temaatika puhul ei saa ju ometi öelda, kas see on hea või halb. See on julm, nagu sündmused, millest seal räägitakse ja mida inimesed Ukrainas juba 1,5 aastat peavad üle elama. 

101. Leona Deakin "Kadumismäng", kirjastus Eesti Raamat 2019, 300lk. ⭐⭐⭐
Veidi selline.. mittemidagi ütlev põnevik. Potentsiaali oli väga heaks looks, aga lõpuks ikkagi jäi minu jaoks midagi puudu. Ei tekkinud tunnet, et oleks põnev.  

102. Krystal Sutherland "Meie keemilised südamed", Päikese kirjastus 2017, 288lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Vahelduseks üks selline noortekas, mis ei pannud mind tundma nagu oleksin skeptiline ja elus pettunud kõbi. Üsna realistlik lähenemine, ilma liigse imaluse ja üle võlli keeratud õnneliku lõputa. 

103. Sofi Oksanen "Stalini lehmad", kirjastus Tänapäev 2004, 294lk. ⭐⭐⭐
Nojah, elamus just ei olnud. Minu jaoks ei sobinud mineviku ja nö oleviku segamine selles loos. Hea meelega oleks lugenud kas ainult Katariina või Anna lugu, eraldi. Hoolimata tõsiasjast, et omavahel olid nad seotud. 

104. K. L. Slater "Sosinad", kirjastus Pegasus 2022, 368lk. ⭐⭐⭐ 
Loetav, aga... eriti kaasahaarav just ei olnud. Mulle jäi mulje nagu oleksid kõik tegelased erilised draamakuningannad ja see häiris. Liinid olid küll huvitavad, aga raamat ise oli kuidagi nõrk ja pealiskaudne. Ühtegi tõeliselt huvitavat pööret ei olnud, ainult sirgelt otsast lõpuni. 

105. Raisa Cacciatore "Laste seksuaalkasvatus", kirjastus Varrak 2008, 400lk. ⭐⭐⭐ 
Iseenesest on raamat vajalik ja annab mitmeid nõuandeid. Samas on ta väga-väga mahukas. See ei oleks üldiselt probleem, aga teate, ta oleks võinud olla ka palju lühem. Ühed ja samad soovitused, mõtted ja väited tegid mitu tiiru ning mulle meenus, kuidas omalajal vahutasin samamoodi kirjandeid kirjutades. Täpselt selline tunne, nagu autoril oleks aamen kirikus vaja kindel arv lehekülgi valmis vorpida. Aga vahu vahelt leiab, tõepoolest, ka kasulikku. 

106. Abigail Dean "Tüdruk A", kirjastus Rahva Raamat 2021, 352lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Erakordselt huvitav raamat. Väga kaasahaarav ja äärmiselt raske on käest ära panna. Autor on kirja pannud loo, mis üheaegselt köidab ja tõukab eemale. See on korraga traagiline ja teisalt mõne lapse argipäev ka tänasel hetkel. Kurb ja rõõmus, üldiselt kahetine. 

107. Riley Sager "Minu viimane vale", kirjastus Rahva Raamat 2020, 429lk. ⭐⭐⭐⭐
Üsna mõnus ja huvitav põnevik. Tegevust jätkus küll ja veel ning otseselt igav ei hakanud, pöördeid oli omajagu ja lõpp pigem ootamatu. Autor suutis terve raamatu vältel hoida mind oma loo juures. Ühe miinusena tooksin välja, et lugu venis. Venis natuke häirivalt pikaks ning mõni keerutus oleks võinud vabalt ka ära jääda. Üldpilti siiski ei sega. 

108. Tanja Dibou "Minu Süüria. Hetk rahu ja sõja vahel.", Petrone Print 2022, 256lk. ⭐⭐⭐
Süüria..tõesti, autoril on õigus - praeguseks teame kõik, kus see asub. Algus oli raamatul optimistlik ja rõõmus ning lõpus enam mitte. Nagu elugi seal. Kirjeldused sõjaeelsest Süüriast jätsid külalislahke riigi mulje. Ma ei oska rohkem kuidagi kirjeldada, sest uudised + see raamat on kogu minu info. Kui nüüd kirjanduslikust poolest, siis natuke kuiv ta oli, aga see eest kajastusid autori emotsioonid läbi raamatu terve aja. 

109. Steve Rother "Vaimne psühholoogia. Kaksteist peamist eluõppetundi.", kirjastus Sibylle 2008, 236lk. ⭐⭐⭐
Mis ma oskan kosta. Ei kuulu mu lemmik eneseabi raamatute hulka. Olen üsna huvitatud olnud erinevatest spirituaalsetest ja psühholoogilistest teemadest, seega ei midagi uut. Ehk aastal 2008 oli tegemist väga uuendusliku üllitisega, aga praegu oli see pigem üks mitmest sarnasest. Seejuures jäi mitmel hetkel tunne, nagi tegemist oleks fanaatikuga. Eks igale ühele oma, mina eelistan kaasaegsemaid autoreid. 

110. Mauri Dorbek "Ma tahan, ma suudan, ma võin. Kristi Ojasaare lugu", 2022, 296lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Ilus, valus, südamlik. Omavahelist armastust oli tunda, kõvasti. Rohkem ei olegi vaja ega sobilik öelda. 

111. Robert T. Kiyosaki "Rikas isa, vaene isa. Mida rikkad õpetavad oma lastele rahast - vaesed ja keskklass aga mitte.", kirjastus Sinisukk 2014, 240lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Keeruline numbrite maailm arusaadavas keeles. Autoril on õigus - meie haridussüsteem on ülesse ehitatud nii, et oleksime toredad väikesed mutrid, kes kunagi rahaliselt vabaks ei saa. Mina sain siit uut indu leida teistsuguseid võimalusi enda arendamiseks ja teadmistepagasi suurendamiseks. Teadmised on alati võit. 

112. Anneli Salk "Mina oma elus. Kuidas iseendaga elada ja oma visioone teostada?", kirjastus Trükk Pakett OÜ 2020, 208lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Üllatavalt kaasahaarav ja kergelt endaga seostatav. Esimeste lehekülgedega tekkis huvi autori kirjutatu kohta ning soov teha kaasa ka praktilised harjutused. Seda viimast üldjuhul minuga ei juhtu. Otseselt midagi uudset ei olnud, aga mindseti restardiks hea raamat.  

113. Ilse Sand "Armastades ennast. Teejuht ülitundlikele ja teistele õrna hingega inimestele.", kirjastus Pilgrim 2016, 143lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Fanfaarid kõlagu - ma olen normaalne! Seletab kenasti ära ülitundlikuse ja kuidas leida lahendusi ning võimalusi, et elus edukalt toimida ilma läbipõlemiseta. Vajalik, asjalik ja innustav. Minusugusel on lootust, ma olen normaalne. 

30.08.2023
Homme tuleb järjekordne kiire päev. Kuigi Jaan Aru raamat on väga huvitav, kardan, et aega jääb liiga napiks, et see läbi lugeda. Seega *trummipõrin* augusti kokkuvõtte aeg! 

August oli vist mu elu parim lugemiskuu. Ühtekokku sai läbi loetud suisa 20raamatut, mis tähendab, et koguskoor on hetkel 113 loetud teost käesoleval aastal. Mis omakorda tähendab, et eelmise aasta tulemusest on puudu veel kolm lugemist. Need on juba kõik kodus ootamas..

Lehekülgi, mida keerata, oli 5534, kokku 35 965. Minu subjektiivsel arvamusel väga äge tulemus. 

Nautige oma (lugemis)elamusi, toredat uue õppeaasta algust ning näeme juba septembri lõpus!  

Kommentaarid