Otse põhisisu juurde

Loetud raamatud 2023: detsember

144. Lucinda Riley "Mõrvad Fleat House'is", kirjastus Varrak 2022, 423lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Mind hirmutas alguses raamatu lehekülgede arv. Aga hirmul olid suured silmad. Tegemist oli küll pehme krimiga, Skandinaavia omad teevad jõhkruse osas pika puuga ära, aga sellest hoolimata väga sisutiheda, huvitava ja pööreterohke raamatuga. Väga-väga soovitan. 

145. Inga Grencberga "Armunud saatusesse", kirjastus Helios 2022, 343lk. ⭐⭐⭐⭐⭐ 
Oh sa mu meie. Mõni raamat kohe oskab lugejasse tungida. Ja minu puhul toimus see siin. Palju oli selliseid hetki, mil ei osanud samastuda (ntks erinevad seksuaalsed katsetused), aga oli nii mõndagi sellist, mis pani kaasa mõtlema, kaasa tundma. Nii endale, autorile kui ka kõigile teistele. Depressiooniga elada on raske. Olla funktsioneeriv depressiivik on veel raskem... Ühesõnaga ma tunnetasin, et vajasin selle raamatu lugemist. Justkui kinnitust endale, et this too shall pass ja kõik on minu sees juba olemas.   

146. Betsy Udink "Allah & Eeva", kirjastus Pegasus 2011, 249lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Silmaringi laiendav raamat. Ega see ei olnud mingi romantiline sisevaade islamimaa ellu. See oli pigem üks karm lugemine reaalsusest, mis kuskil on nii tavapärane. Mitmes kohas tahtsin teha pausi, sest näide oli väga ebameeldiv või väide (mitte autori tsitaat, vaid islamistide omad) nii ebaloogiline minu jaoks, et vajas seedimist. Karm on see eluke mõnel pool, karm. 

147. Sara Blaedel, Mads Peder Nordbo "Lahustunud", kirjastus Eesti Raamat 2022, 299lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Mine metsa kui hea see oli! Kogu sisu oli nii hästi ja põnevalt ülesse ehitatud, et olalala, käest ära ei saanud panna enne, kui läbi sai. Silmad olid juba poolkinni, aga soov teada saada, mis on lahendus, oli unest suurem. Kuigi juba üsna ruttu võis aimata, kes on süüdi, siis kogu muu krempel hoidis ikka huvi üleval. 

148. Laura Valk "Kohvrid ukse taha", JES kirjastus 2023, 256lk. ⭐⭐⭐
Ega ma ei oodanud, et see mingi eriline eneseabipiibel oleks. Ja seetõttu ei pidanud ka eriliselt pettuma. Aga lugeda tahtsin just eelkõige kogu selle kõmu pärast, mis käis raamatu ja autori ümber ilmumise ajal. Veits selline meh lugemine. Midagi uut ei avastanud. 

149. Patricia Posner "Auschwitzi apteeker. Victor Capesiuse rääkimata lugu", kirjastus Pegasus 2021, 241lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Ajalugu on alati minu jaoks paeluv olnud. Kuigi sellise sisuga raamatutele, mis põhinevad tõsielulistel sündmustel, eriti nii julmadel, on raske anda kõrgeid tärne. Samas leian, et autor on edukalt andnud edasi inimese eluloo. Victor Capesius oli varem minu jaoks võõras nimi, ja ise küsimus on, kas sellised väiksed mutrid üldse peaksid kajastust leidma. Samas - kes ajalugu ei mäleta see elab tulevikuta. 

150. Miika Nousiainen "Juureravi", kirjastus Eesti Raamat 2022, 368lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Üks tore lugu! Sai naerda, nutta ja kaasa elada. Ühe perekonna lugu oma ilus ja valus. Kui palju emotsioone ja filosoofilisi mõtisklusi. Mulle meeldis, et kogu raskus ja mure oli edasi antud huumoriga. See ei pisendanud lugu, selle sügavust ja probleemi, aga andis juurde nii palju. 

151. A. K. Turner "Eluaegne", kirjastus Ühinenud Ajakirjad 2022, 350lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Mulle isiklikult meeldisid selle raamatu pöörded ja põnevus. Hoolimata sellest, et sain enne lõppu aru, kes on süüdlane. Küll aga olen uhke, et vahelduseks õnnestus see ära tabada selliselt nagu detektiivid. Ehk siis vihjete alusel. Mingit kasu ka nendest krimipõnevike lugemisest. Cassie, kui peategelane,  on jätkuvalt põnev karakter, kellest hakkab inimlikust seisukohast lihtsalt kahju. 

152. Alex Smith "Ajalehetüdrukud", kirjastus OÜ Krimiraamat 2022, 265lk. ⭐⭐⭐
Mitte kõige põnevam, aga loetav. Inspektor on üle mõistuse nutikas ja omadega parajalt pekkis. Midagi jäi puudu, midagi häiris. Eriti hakkas ajudele see, kuidas üks tütardest tahtis ainult kakale iga kord, kui teda kuskil välja toodi. Polisteitöö osa oli põnev, kõik muu pigem mitte. 

153. Tarryn Fisher "Vale perekond", kirjastus Ersen 2021, 280lk. ⭐⭐
Mind kohe üldse ei kõnetanud. Põnevust polnud ja üldse selline meh lugu. Lõpuks hakkas tüütama see pidev keerutamine ja ega lõpp oli ka selline, et tegelikult nagu seda polnudki. Selline veider lugemine. 

154. Triin Katariina Tammert "Küsi ja Sulle antakse", kirjastus Pilgrim 2018, 176lk.⭐⭐
Raamat ei olnud otseselt halb, aga minu jaoks jäi küsitavaks selle kirjutamise motiiv. Kaanel on "kuidas harjutada kohalolekut, kuulata märkide abil oma südant ja luua nii enda unelmate elu", aga mulle jäi mulje, et seda seal siiski ei olnud. Pigem oli tegu poolbiograafilise teosega või äärmisel juhul kogemuslooga. Autor tundub olevat armas ja teadlik inimene, aga raamatu lõpus oli selline enesekiituse maik juures. Aga kuna ka on, mille eest kiita, siis võib vabalt olla, et olen hoopis veidi kade. Samas mulle väga meeldis raamatu romantiline kujundus, tõesti üks väga kaunis kaanepilt, millel silm kohe puhkas. 

155. Lilli Luuk "Minu venna keha", kirjastus Hea Lugu OÜ 2022, 183lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Kuidas kirjeldada raamatut, mis on täis hetki, emotsioone ja olukordi, mida ma (õnneks) ei suuda täielikult aduda? Hoolimata nendest paljudest loetud raamatutest, mis sama mõtet endas kannavad. See on raamat, mis ei üllata mitte kedagi, kes vähegi on kursis Eesti ajalooga. Samas tabab see lugejat nätaki otse näkku.

156. Dali Karat "Naine 2.0. Sinu uus tase naisena", kirjastus Pegasus 2022, 191lk. ⭐⭐⭐ 
Mis ma oskan kosta. Algus oli vägagi põnev ja pilti avardav, aga lõpp vajus kuidagi ära. Kahtlen sügavalt, et kõik palgatöölised saaksid oma päevakavasid sättida vastavalt tsükklile.. jah, ma sain kohe paralleeli tõmmata - ajal, mil oleksin pidanud olema keha jaoks kodusem, jooksin ringi nagu orav rattas. Aga seal ei olnud ka ühtegi tegevust, mis oleks olnud minu planeerida. Laste trennid, eelkool, jõulupeod ja muud tegevused ei saa ära jääda, sest mul on parasjagu organismil talvine periood. Ehk oleks koolitusena sama programm lihtsamalt ellu rakendatav, aga praegu oli selline meh.

157. Merilin Mandel "Jess lapsed", Merilin Mandel 2021, 352lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Super äge lugemine. Igav ei hakanud, sai nalja. Tekstid olid lühikesed, arusaadavad ja loogilised. Raamat paneb kaasa mõtlema ning paneb rõhu individuaalsusele. Olen lugenud kasvatusalaseid raamatuid, mis uinutavad juba kolmandal leheküljel, siin seda muret polnud. Väga kaasaegne lugemine, mida soojalt soovitan. 

31.12.2023
Ongi käes aeg teha selle aasta kokkuvõte! Uskumatu, et 12 kuud on jälle möödas. 
Detsembris lugesin kokku 14 raamatut, lehekülgi oli 3976. Sellel aastal sain kokku läbi uskumatult suure arvu raamatuid - suisa 157 (2022 oli arvuks 116 raamatut). Lehekülgi keerasin 48 758 (eelmisel aastal 36 766). Oli palju häid lektüüre, mitu enesearengu raamatut ja eks sattus sekka ka selliseid teoseid, mis suurt naudingut ei pakkunud. 

Ühesõnaga, oma senised rekordid purustasin  mäekõrguselt ja järgmiseks aastaks on üks pirakas tükk hammustada. Võistlusvaim minus ei tahaks kuidagi kehvem olla, kui 2023 aastal 🤭

Head vana aasta lõppu ja veel paremat uut aastat! Et kõik Teie soovid täituksid ja elu oleks lahke. 

Kommentaarid