Otse põhisisu juurde

Loetud raamatud 2024: märts

37. Alberto Moravia "Põlgus", Postimehe kirjastus OÜ 2022, 245. ⭐⭐⭐⭐⭐.

Raamatut kätte võttes ja kaant vaadates, olin miskipärast kindel, et see lugemine saab olema valulikult igav. Aga sain üllatuda, sest tegelikult see raamat hoopis kütkestas ja köitis. Selline ajatu inimsuhete sasipundar, millega saab ka tänapäeval samastuda. 

38. Juno Dawson "Puhtaks saamine on räpane töö", kirjastus Helios 2018, 407lk. ⭐⭐⭐⭐⭐

Kuidagi kõlas mulle see lugu. Mul ei ole kokkupuudet narkootiliste ainetega ega võõrutusraviga. Mul ei ole kokkupuudet ka ülirikaste vanemate lapsena elamisega. Nagu ka raanatus kirjutati - tavalisel inimesel ei ole aega ennast pilve tõmmata ja pidu panna, sest töö tahab tegemist ja arved maksmist. Aga miski kuidagi haaras endasse. Lugu oli traagiline ja südamlik ning eelkõige näitas, et iga tagasilangus ei ole veel häving. Terapeutilisi käsitlusi sai ümber vormida ka teistesse probleemidesse ja ilmselt klikis minu ajus nii mõnigi seos depressiooniga. Eks ka sellest haigusest lahti saamine ole parajalt räpane töö... 

39. Per Isdal "Aitamise hind", kirjastus Menu Meedia 2021, 319lk. ⭐⭐⭐

Üldiselt kasulik lugemine, ka mulle, kes töötab lasteaias. Kahjuks, nagu selliste raamatute puhul ikka, hakkas asi käima ringiratast. Üks sama mõte läbivalt ja korduvalt. Selle nüansiga, et igal ringil läks sõnastus keerukamaks. 

40. Liza Marklund "Polaarjoon", kirjastus Pegasus 2022, 320lk. ⭐⭐⭐⭐⭐

Kui üldiselt olen lugenud Skandinaavia krimi, mis võtab kõhu õõnsaks, siis see oli täitsa pehme lugemine. Palju inimsuhteid ja kirjandust, aga mitte võikaid kirjeldusi. Seejuures oli lugu ise põnev ja kaasahaarav ning pea lõpuni ei reeda autor, mis tegelikult juhtus. Samas, kui see teadmine tuleb, siis kõik ühe raksuga. Lugeja tunneb ära heureka hetke, mil kõik saab selgeks. 

41. Chelsea G. Summers "Lihahimu", kirjastus Rahva Raamat 2022, 319lk. ⭐⭐

Ei ole see raamat kohe üldse minu tassike teed. Liiga palju rõvedalt üksikasjalikke kirjeldusi nii tapmisest kui kannibalismist ja tundsin korduvalt, et vastu hakkab. Kuna olen kiiksuga ja raamatuid pooleli jätta ei suuda, siis ragistasin lõpuni.  Lõpp iseenesest oli juba ka okei lugemine. See aga ei päästa hinnangut. 

42. Ali Millar "Viimsed päevad", kirjastus Sinisukk 2022, 381lk. ⭐⭐⭐⭐⭐

Raamat, mis räägib Jehoova tunnistajate elust usust lahti öelnud naise pilgu läbi. Lugeda oli huvitav. Kahju hakkas ka. Vähemalt selle raamatu põhjal võiks öelda, et tegemist on väga kõva ajuloputust tegeva rühmaga. Ma ei suudaks mitte elu sees olla nii alandlik ja nii kuulekas. Nagu näha, siis paljud ei suuda. Ütleme nii, et maailma avardav lugemine, mis tekitab palju küsimusi ja annab nii vähe vastuseid.  

43. Salla Simukka "Vangistatud", kirjastus Pegasus 2022, 253lk. ⭐⭐⭐⭐⭐

Kui lugesin kaanelt, et tegemist on noortekaga, tahtsin pead vastu lauda lüüa. Sain siiski hea üllatuse osaliseks, sest tegemist oli väga põneva lugemisega. Unustasin pidevalt, et tegemist on nooremale sihtgrupile mõeldud teosega. Tekst oli ladus ja arusaadav ning liinid jooksid isegi minusuguse kõbi jaoks arusaadavalt. Soovitan soojalt, sest mingit noorte umbluud ja naiivsust ei olnud ja seega lubidele ka heaks vahelduseks.   

44. Falon Ballard "Armastus üürilepinguga", kirjastus Eesti Raamat 2022, 276lk. ⭐⭐

Täpselt selline imal armastuslugu, mille lugemist üritan igati vältida. Selline roosamanna, kus on palju vingumist üsna tühiste asjade pärast. Terve loo vältel õnnestuvad tegelastel kõik ettevõtmised ja 100% on esimestest peatükkidest alates ette teada, millega kõik lõppeb.  

45. Colleen Hoover "Mälestused temast", kirjastus Pegasus 2023, 367lk. ⭐⭐⭐⭐

Taas üks armastuslugu, aga mitte südant pahaks ajavalt. Kohe näha, et Hoover oskab kirjutada. Viite tärni siiski ei saa, sest ma pole üldse selles etapis, et armastusromaane kiita ja nautida. 

46. Minna Lindgren "Raevukas lesk", kirjastus Pegasus 2022, 251lk. ⭐⭐⭐⭐⭐

Üks poolvaimukas raamat vananemisest. Natuke nalja ja veidi rohkem päriselu nüansse, mis võivad meid paljusid tabada. Noorena ei oska vanaduse peale mõelda,vanana vist hästi ei taha mõelda paljudele asjadele. Midagi põrutavat teoses ei juhtu, ometi oli seda meeldivat kulgemist tore lugeda. 

47. Louise Douglas "Tuba pööningul", kirjastus Pegasus 2023, 352lk. ⭐⭐⭐⭐⭐

Üks müstiline lugu, kus jooksevad läbisegi tänapäev ning aastad 1903 ja 1993. Põnevust oli, lugema kiskus. Müstika on huvitav teema ja autoril õnnestus seda hästi edasi anda. Mõnus oli ennast sellega reede õhtul diivanile kerra tõmmata ja lihtsalt nautida. 

48. Sofie Sarenbrant "Puhka rahus", kirjastus Pegasus 2023, 283lk. ⭐⭐⭐⭐

Üldiselt loetav raamat. Ainsaks miinuseks on see, et kolmveerand raamatust ei olnud eriti põnev. Ootasin skandinaavia krimilt midagi enamat, aga põnevaks läks alles üsna lõpus, mil toimus pööre ja kõik pusletükid oma kohale said. Raamatu lõpp oli selline poolpidune isutekitaja, nagu sarjades ikka ette tuleb. Põnev oleks teada, kas Anna ja lapsed pääsevad ja mida ta võtab ette Viktori haigusega. Aga nii põnev siiski mitte, et tahaks järgmist osa teadlikult kätte võtta ja lugeda. Ehk taevas annab ja teine osa leiab tee minuni. Kui mitte, siis on ikka kõik hästi.

49. Elizabeth Gilbert "Suur võluvägi. Hirmudest vaba loominguline elu", kirjastus Varrak 2016, 213lk. ⭐⭐⭐⭐⭐

Üks üdini positiivse tooniga raamat, mis süstib inspiratsiooni ja motivatsiooni. Raamat, mis paneb mõtlema oma hirmude peale ning selle peale, mida need takistavad. Raamat on pea 8 aastat vana, aga kindlasti universaalne ja aegumatu. 

50. Caroline Criado Perez "Nähtamatud naised. Andmelüngad meestekeskses maailmas", kirjastus Tänapäev 2021, 382lk. ⭐⭐⭐⭐⭐

Feministi piibel, ma ütleks. Ja kui lugeja enne ei olnud feminist, siis pärast seda raamatut juba ilmselt on. Okei, okei. Tegelikult ei oskagi vist igapäevaelu kõiki aspekte nii vaadatagi, sest oled harjunud teisiti. No näiteks autode turvavöö on üks ütlemata ebamugav asi, aga tuleb välja, et need on disainitud meeste järgi... olgu kuidas on, aga raamat on teaduslik, paljude viidete ja faktidega. Hoolimata keerulisest keelekasutusest, on teos huvitav ning hästi loetav. Vajab kõva keskendumist. Aga soovitan, annab uue perspektiivi. 

31.03.2024

Märts oli küll pikem, kui veebruar, aga läbi sain vähem raamatuid. Aga pole hullu, 14 kuu ajaga on ka päris kabe tulemus. Aasta peale teeb see ilusa ümmarguse 50 loetud raamatut. Lehekülgi oli neis 14 loetud raamatus 4368 ja kolme kuuga teeb see kokku 14 329. 

Toredaid lugemiselamusi ja kohtume kuu aja pärast, kui on aeg kokku võtta aprill. 

Kevad on juba käega katsuda, peame vastu! 

Kommentaarid