Otse põhisisu juurde

Loetud raamatud 2024: juuni

80. Lisa Jewell "Pere riismed", kirjastus Eesti Raamat 2023, 349lk. ⭐⭐⭐⭐⭐ 
Loetav ja üsna huvitav. Võrreldes hiljutiste teostega, mis käest on läbi käinud. Tegemist on siis jätkulooga Jewelli teosele ülakorruse pere. Tagakaanel küll öeldakse, et loetav ka eraldiseisvana, ja eks ta ole ka, aga eelnevat raamatut lugedes, on palju kergem aru saada, mis toimub. Segadust on ka siin omajagu, aga on ka inimlikkust ja mis seal salata, leidub ka viiteid kergele vaimuhaigusele (ja kolmandale osale). 

81. Tuuli Jõesaar "Meie vana maja. Remondipõnevik", kirjastus Petrone Print 2023, 174lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Oi, see vana maja remontimine on kergelt südamelähedane temaatika. Ühest küljest mott laes - mine või kohe lammutama. Teisest küljest...lihtsam on minna korterisse sõrmi keerutama. Juba praegu on kulunud nii palju aastaid ja närve ning me pole veel ehitamise juurde jõudnudki. Aga õnnelik lõpp vana maamajaga tundub taas võimalik.

82. Ervin Bernhardt "Minu Bangkok. Kaksteist trellitatud ust", kirjastus Petrone Print 2012, 254lk. ⭐⭐
Njaa, ei olnud meelepärane lugemine. Siinjuures ei mänginud isegi mitte rolli see, et tegemist ei olnud tavapärase minu sarja looga, vaid vanglakogemusest Tais. Mulle jäi päris suur osa sealsest segaseks. Lihtsalt ei suutnud aru saada, mis pagan seal toimus või millest autor rääkida üritab. Sellest sain küll aru, et kogu sealne vangla oli sama segane kui see jutustus. 

83. Kristina Kallas "Minu Vietnam. Maailmakodanik, seljakott ja beebi", kirjastus Petrone Print 2012, 277lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Vot seda raamatut oleks võinud veel edasi lugeda, nii mõnusalt kirjutatud. Sai eluolu, sai autori kogemust. Kuidagi ühines mure ja seiklusjanu. Ühesõnaga mõnus lugemine ja sain aru, et eelmise loo mitte mõistmine ei olnud minu viga. 

84. Jonas Jonasson "Prohvet ja idioot" kirjastus Varrak 2023, 351lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Täitsa humoorikas lugu. Seal on oma traagika, aga seda on vürtsitatud paraja koguse musta huumoriga. Tegelased olid huvitavad ja nende tegemised ning mõttemaailm omapärased. Kui aus olla, tahaks edasi lugeda, mis saab Johanist, Petrast ja Agnesest ning nende suurenenud seltskonnast. 

85. Ruth Hogan "Kaotatud asjade hoidja", kirjastus Eesti Raamat 2018, 286lk. ⭐⭐⭐⭐
Selline..armas lugu asjadest, mis on kaotatud ja seejärel leitud. Ma ei ütleks, et see oleks olnud mu lemmikteos sel aastal, aga sel olid oma head küljed. Elasin igatahes väga kaasa Laurale, Freddyle ja Sunshineile. Lõpp oli armas ja viis kõik otsad kokku, nagu oligi oodata. Ootamatusi ei olnud, aga igav ka ei hakanud. 

86. Ian McEvan "Lepitus", kirjastus Huma 2003, 367lk. ⭐⭐⭐
Ma ei ole kindel, miks leidis Lepitus tee minu lugemisnimekirja. Juba tagakaanel olev tutvustus jättis mind ääretult külmaks ning ega sisugi haaranud. Ma ei ütle, et raamat oleks halb. Ta on vägagi hinnatud ning sellele viidatakse ka mitmes teises raamatus, aga mulle kuidagi ei sobinud. Teine osa, mis rääkis sõjaaastatest, oli huvitav jälgida-lugeda, aga esimene ja kolmas.. ilmselt lihtsalt polnud minu jaoks õige hetk, sest tahaks midagi lihtsat, kus pole palju kujundeid ja saabki sirgelt läbi lehekülgede lennelda. 

87. Alex Finlay "Õhtune vahetus", Foorum kirjastus OÜ 2023, 267lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Üks hea ja põnev krimi. Kaasahaarav ja tempokas, rohkete pööretega ning igavust tunda ei saa. Iga kord kui leidsin end mõttelt, et nüüd on süüdlane teada, paisati kõik taas sassi. Lõpp oli tõesti ootamatu, nii nagu hea krimi puhul olema peabki. 

88. Katri Raik "Minu Narva. Kahe maailma vahel", kirjastus Petrone Print 2013, 254lk.⭐⭐⭐⭐⭐
Üllatuslikult mulle väga meeldis. Alguses olin skeptiline - no lugu Eesti linnast, mis siin ikka nii väga öelda on. Aga võta näpust! Tuleb tõdeda, et kirjutatud on hästi ja tekkis suisa huvi selle linna vastu. Minagi kuulun nende hulka, kes on narvas käinud korra elus ja sedagi siis kui oli vaja klassiekskursioonil piiri ületada. Aga elame ja näeme, mis Narvast ja Narvaga saab. Eemalt paistab karm ja hall, aga ehk..?

89. Katri Raik "Minu Narva. Kümme aastat hiljem", kirjastus Petrone Print 2023, 216lk. ⭐⭐⭐
Mnjah, varasem lugu meeldis rohkem. Oli kuidagi ehedam ja inimlikum. Siin jäi mulje, et autor ei taha midagi valesti öelda. Mis on poliitilist tegevust arvestades ka õige. Aga kirjanikuna see eriti juurde ei andnud. Ega raamatust ei selgunud, kas või kuidas Narva muutunud on. Pigem oli see ajalootund, mis suuresti kordus kümne aasta taguse teosega. 

90. Beth Miller "Naine, kes ärkas ellu", kirjastus Eesti Raamat 2023, 282lk. ⭐⭐⭐⭐ 
Üsna okei ajaviite lugemine. Aga pikapeale hakkas mõni asi närvidele käima. Näiteks Denny, kes käitus oma naisega nagu kaitsetu lapsega. Minu jaoks oli müstika, kuidas Pearl sai nii kuidagi kähku terveks. Ühel hetkel oli ta ärev ja pidevas närvivapustuse lähedases seisundi saamas paanikahooge ja järgmisel juba enesekindel ning endaga hästi hakkama saav.  Oh käiks need asjad ka päriselus nii..
Raamatu lõpp oli seega minu jaoks kuidagi kiirustatud. Aga muidu, nagu alguses öeldud - ajaviiteks hea küll. 

91. Freida McFadden "Ükshaaval", Foorum Kirjastus OÜ 2023, 239lk. ⭐⭐⭐⭐
Mm, okei, ma ei oskagi esimese hooga midagi asjalikku kosta. Iseenesest ei olnud raamatul häda midagi. Aga ega see ei olnud ka vapustavalt hea. Vahepeal tundus, et autori fantaasia on ikka üsna kõvasti lendu lastud ja asi ei tundunud enam usutav. Lõpplahendus ka erilist pinget ei pakkunud.  

92. Maiki Udam "Minu Tansaania. Kaks aastat safarit", kirjastus Petrone Print 2017, 304lk. ⭐⭐⭐⭐
Iseenesest okei lugemine, aga midagi jäi puudu täiuslikust rõõmust. Aafrika ise on minu jaoks nii võõras, et palju ei pea pingutama, et huvitav oleks, aga kaua sa neid loodusparkide kirjeldusi ikka loed. Elu ja olustikku oli minimaalselt ja see oli kurb veidi. 

93. Santa Montefiore "Siin ja praegu", kirjastus Varrak 2023, 358lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Sellised lood muudavad mind alati emotsionaalseks. Lihtsalt kurb on lugeda, kuidas inimene unustab, kes ta on ja milline on tema lugu. See teeb helgel hetkel ka inimesele endale haiget. Mul ei lähe ilmselt kunagi meelest, kui olin vanadekodus eakapraktikal ja ühele dementsusega kliendile tulid piparkookide küpsetamise ajal pisarad silma. Ta ütles, et tal on kurb olla, sest talle tuli meelde, et ta midagi ei mäleta.. 
Aga raamat ise oli täis armastust ja sooje hetki. Kodu on seal, kus on armastus. 

94. Mhairi McFarlane "Ära unusta mind", kirjastus Eesti Raamat 2020, 371lk. ⭐⭐⭐
Naistekad ei ole ikka üldse minu teema. Annan neile muudkui võimalusi, aga ikka avastan end sellelt ideelt, et kogu see armastus, romantika ja õnnelikud lõpud on nii pagana roosamanna. Muidugi, siin on omad kandvad ideed: seisa enda eest; püüa oma unistusi; ole sina ise ja mis peamine: kunagi ei ole liiga hilja. Kas selle jaoks on vajalik pea 400 lehekülge... nojah, minu arust mitte. 

30.06.2024
Jälle üks kuu mööda saanud. Olen sellest kuust kuidagi nii väsinud, et tõmbasin viimastel päevadel juhtme välja ja lihtsalt kulgesin. See kajastub ka siin, sest kokku lugesin 15 raamatut (millest üsna mitu tuli nö lõpuspurdina). Lehekülgi oli sel kuul 4349. 

Aasta peale teeb see 94 raamatut ja 27 733 lehekülge. 

Kohtumiseni juulis! 😘

Kommentaarid