Otse põhisisu juurde

Postitused

Loetud raamatud 2020

Aastal 2019 kirjutasin iga kuu kokkuvõtte sellest, mida kuu jooksul lugesin ja mis emotsioone need raamatud tekitasid. Sel aastal, kuna aega on veidi vähem käes, otsustasin teha lihtsalt väikese nimekirja oma lugemiselamustest. Kuigi arvustuste kirjutamine oli huvitav, peab see, vähemalt samas mahus, ootama mõnda järgmist aastat. Kui mõni teos kohe eriti mõjutab või silma paistab, eks siis võtan selle aja, et emotsioonid kirja panna. Meeldetuletuseks: eelmisel aastal lugesin kokku 79 raamatut, mille lehekülgede koguarvuks oli 23 209. Mis te arvate, kas sellel aastal tuleb rohkem? Eraldi hindamist ei hakanud samuti tegema. Oleks ebaaus panna halb hinnang ja seda mitte seletada. Mõne raamatu taga siiski on kirjas 5/5. Sellega näitan, et mulle väga meeldis. Jaanuar:  1. Jodi Picoult "Üheksateist minutit", kirjastus Ersen 2008, 520lk 2. Karin Slaughter "Hea tütar" 5/5, kirjastus Pegasus 2018, 432lk 3. Anna Gavalda "Ma armastasin teda", kirjastus
Hiljutised postitused

Täidetud suvikõrvits

Heietasin siin enne mõtet, et alles see oli, kui vaveu teadsin, mis see suvikõrvits on ja seda vaadati jube skeptiliselt söögilaua taga. Täna jõudis kätte see haruldane hetk, kui üks mees siin sõnas, et ega ma jumala eest ära ei viska seda osa suvikõrvitsast, mis üle jäi 😆 Ennetavalt ütlen, et see konkreetne aretus oli soojal kujul parem kui külmalt.  Vaja läheb: 3 suuremat suvikõrvitsat 500g hakkliha Rohelist sibulat Üks purk purustatud tomatit Väike pakk riivjuustu Küüslaugusool, till, petersell Pese ja koori suvikõrvits ning seejärel uurista (tee)lusikaga seest tühjaks, et tekiks kena pesa täidise jaoks. Ära välja uuristatud osa minema viska, see tuleb täidises kasutusele! Järgmise sammuna pane hakkliha pannile ja prae korralikult läbi. Seejärel lisa juurde roheline sibul, küüslaugusool, till ja petersell. Sega läbi ning nüüd lisa juurde ka peotäis riivjuustu. Sega taaskord läbi ning kuumuta õige pisut, et enamus juustust sulaks ära.  Nüüd on käes aeg suvikõrvitsate täitmise jaoks.

Viineri-hapukoorepirukas

Kui keegi ütleb mulle hapukoore(kook)pirukas, mõtlen automaatselt magusale koogile, millel on ohtralt kakaod. Seda intrigeerivam (jap, ma juba nii vana, et söök INTRIGEERIB). Tunnistan nüüd ausalt, et olin täiesti kindel: selle viskan lihtsalt ära. Nali oli minu kulul, sest hoopis puudu jäi...Seega võib julgelt proovida, kriitikud on söödavaks kuulutanud! Kasutasin ümmargust, 26cm läbimõõduga vormi. g - gramm dl - detsiliiter tl - teelusikas Vaja läheb: 200g võid 2dl nisujahu Pakk riivjuustu (seda kulub pisut otse taigasse ja hiljem natuke rohkem täidiseks)  0,5tl küpsetuspulbrit Punt rohelist sibulat 4dl hapukoort 3 muna Pakk viinereid soola, tilli, peterselli Alustama peab taignast ja selle jaoks on vaja omavahel kokku segada või, küpsetuspulber, nisujahu ja riivjuust. Sega ühtlaseks vormitavaks massiks. Seejärel mudi see vormi, seejuures jälgi, et see jaotuks võrdselt. Hea oleks, kui tainas kataks ka vähemalt pool külgservadest.  Tee taignasse kahvliga üsna palju auke ja aseta ahju

Ülikiired minipitsad riisigaletil

Wohoo, ma sain retseptidega lõpuks järje peale!! Viimane õnnelik, kes sel korral päevavalgust näeb, on minipitsa. Mitte lihtsalt mingi suvaline minipitsa vaid väga kiired minipitsad, mille põhjaks on riisigaletid. Kasutades minu koguseid, õnnestub saada 22 minipitsat.  Vaja läheb: 1 pakk külmutatud brokkolit Pisut õli praadimiseks 1 pakk külmutatud šampinjone 1 pakk frikadelle 2 pakki riisigalette Ketšupit galettide määrimiseks Juust (vahelduse mõttes viilutatud mitte riivitud kujul) Soola, tilli, peterselli Pane pannile õli, brokkoli, šampinjonid, frikadellid ja maitseained. Sel ajal kui pannil asjad podisevad, võta ahjuplaadid, pane neile küpsetuspaber ja lao riisigaletid rivvi. Määri galetid pealt ketšupiga kokku ja jäta ootele. Sega ja podista lõpuni pannil olev brokkoli-šampinjoni-frikadellisegu. Seejärel kata seguga ketšupiga kaetud galetid. Kõige peale pane viil juustu. Kaval oleks juustuviil ka pooleks teha, siis ei sula see ahjus liiga laiali.  Küpseta ahjus 200kraadi juures j

Peaaegu pitsapirukas

Kasutan sõna "peaaegu" eelkõige seetõttu, et mul on kindel visioon sellest, mis minu enda jaoks on pitsapirukas ja see ei ole kohe kindlasti päris see, mida peas liigitaksin konkreetseks pirukaks. Aga ta on üsna lähedal, üsna-üsna-üsna läheda.  Kui kasutada samas koguses koostisosi nagu mina, saab umbes 25 pirukat Vaja läheb: Ideepoolest oleks vaja pikka saia. Mina kohalikust kaubandusest ei leidnud ühtegi, seega võtsin kasutusele tavalised kuklid, mida andis pooleks lõigata. Lõpuks läks kasutusse ka mõni viil tavalist saia, seega annab katet kasutada üsna mitmel erineval saiatootel.  Ketšup (tunde järgi, umbes 100g) 2 pakki pitsakatet 1 pakk külmutatud seeni 2 tomatit 2 pakki riivjuustu (et ikka saaks mõnusalt juustune)  Pitsamaitseaine Kirjutan retsepti kuklite põhjal. Tavalisele saiaviilule pannes tuleb lõikamise osa vahele jätta ja kate otse viilule panna.  Lõika saiad pikuti pooleks ja õõnesta veidi sisu välja, et katet saaks sisse panna. Sega suurde kaussi kokku tükelda

Paprika - kodujuustuvorm

Nüüd tuleb täielik üllataja! Paprika - kodujuustuvorm. Miks üllatus? Sest pooled siin ei taha paprikat ja mina täiesti südamest väldin kodujuustu, sest mul on kerge lapsepõlvetrauma kodujuustuga. Vabandan kohe alguses, et pildi kvaliteet on alla igasugust arvestust, aga ma väga tahtsin siia visuaalset pilti juurde, et oleks mingisugune kerge ettekujutus, millest räägin. spl - supilusikas g - gramm Vaja läheb:  Pakk kodujuustu (400g pakk) 3 spl hapukoort 3 muna 6 spl nisujahu Pakk riivjuustu (valida võib vastavalt maitse-eelistustele, kas suur või väike pakk) Üks pakk pitsakatet Pakk külmutatud paprikaribasid Maitseained/maitsetaimed (kasutasin soola, tilli, peterselli, murulauku) Löö munad kaussi, klopi lahti. Lisa juurde hapukoor, jahu ja kodujuust. Kui kasutad külmutatud paprikaribasid ja pitsakatet, võid ka need kohe juurde valada. Kui kasutuses ei ole juba tükeldatud kraam, tee see alustuseks ära ja lisa seejärel segusse. Pane juurde ka maitseained/maitsetaimed ja pool riivjuustust

Leiva - hakklihavorm

Katsetasin veel kord leiva-hakklihavormi. Olen kunagi varem samuti mingisugust versiooni tahtnud teha, tookord läks asi väga plötsiks ja panin selle mitte õnnestunud asjad nimekirja. Katse kaks läks pisut paremini. dl - detsiliiter spl - supilusikas Vaja läheb: Leiba (kogus oleneb leiva suurusest, aga ühest suurest või kahest poolikust peaks piisama) Üks pakk hakkliha (omal valikul kas väiksem või suurem pakk) Pisut toiduõli (vormi määrimiseks ja hakkliha praadimiseks) 5 dl piima Rohelist sibulat 3 spl nisujahu Pakk riivitud juustu  maitseained/maitsetaimed (kasutasin soola, küüslaugusoola, tilli, peterselli ja murulauku) Alustuseks tuleb valmistada täiesti tavaline hakklihakaste. Sellele, kes on nagu mina ja kunagi pole kindel, kas läheb õigesti kirjutan ka juhendi.  Pane pannile törts toiduõli ja hakkliha, prae kergelt läbi. Poole praadimise pealt lisa juurde roheline sibul ja maitseained/maitsetaimed. Sega läbi ja prae lõpuni. Valmis hakklihale puista peale jahu ja sega seda nii, et