Otse põhisisu juurde

Postitused

Eriti lihtne õuna-purukook

Nii-nii-nii, teeks siia vahepeale õige ühe koogipoisi ka? Kuidas kõlab üks õuna-purukook? Mhmh, ma tean, see maitses sama hästi kui kõlas! Purutainast pole ammu teinud, olin juba unustanud, kui mõõõõõnus see on!
spl - supilusikas g - gramm
NB! Jälgi kindlasti tehes, et vahekorrad tunduksid okeid. Minul jäi alguses võid väheks, seega lisasin tunde järgi juurde. 
Vaja läheb: Kolm suurt õuna (või siis rohkem väikeseid)Suhkrut (alustuseks 2 spl ja hiljem veel 200-300g)Umbestäpselt 400g jahuVõi (ütleme nii, et kõva 300g)Näpuotsatäis soolaPeotäis kaerahelbeid 1) Pane ahi 200kraadi juurde sooja.  2) Koori ja tükelda õunad kaussi, sega need kahe supilusikatäie suhkruga hoolikalt läbi ja laota võiga määritud ahjuvormi põhja. Jälgi, et võimalikult palju vormi pinnast oleks kaetud.  3) Sega eraldi kausis jahu ja ülejäänud suhkur ühtlaseks ja lisa ka veidi soola, et maitsed paremini avalduksid.  4) Sega jahu-suhkru-soola segu hulka ka või. Näpi seda seni, kuni see on mõnusalt ja ühtlaselt...purune…
Hiljutised postitused

Tahan ka laisaks emaks ehk sain Anna Bõkova poolt valgustatud

Lõpetasin just Anna Bõkova raamatu "Iseseisev laps ehk kuidas saada "laisaks emaks"" lugemise. Esmane emotsioon? Ma küll ei ole päris helikoptervanem, aga väga tahan päriselt laisaks emaks!
Raamatus on korduvalt välja toodud, et arendama peaks laste iseseisvust ja oskuseid, samas ei tohi jätta neid abita, kui see on tõesti vajalik. Arendada saab seda aga vaid siis, kui lapsel on huvi selle vastu. Kui huvi tekkimise perioodi ära ei kasuta, võib see kaduda ja siis on juba keerulisem iseseisvuse poole liikuda.

Olen ju isegi kogenud, et iseseisvus ei olegi nii meeldiv. Alguses oli pisut raske kohaneda sellega, et päriselt olengi ise vastutav selle eest, et puhtad riided oleksid kapis ja söök laual. Söögiga oli veel eriti keeruline, sest väga pikka aega oli mul suhteliselt suva olnud köögis vaaritamisest. Sellel on otsene seos faktiga, et mind lihtsalt ei lastud selle tegemise juurde, kui olin väike. Alati oli kas köögis vähe ruumi, väga kiire või mõni teine põhjus. Hu…

A miks nii ruttu tööle tagasi läksid?

Kolmas nädal tööd sai läbi. Ausalt, jube mõnus on. Pool aastat kodus olemist oli päris pingeline. Kuigi väga suur hulk inimesi seda külge minus ei tea (ja ei saagi teadma), siis mulle meeldib olla tegus, suhelda ja soov midagi teha on hästi tugev. Ma olin kodus hullumise äärel juba mõned aastad tagasi ja selles osas ei ole muutuseid vahepeal tekkinud. Seda enam, et karantiini tõttu pidi päevakavasse mahutama ka õpetamise ja ausalt ei kujutaks ette üksinda olla selles rollis kuni kooliaasta lõpuni. Ilmselt oleks see olnud suht actual footage of me igal õhtul:
Praegune korraldus tagab selle, et koduseid kohustusi annab paremini jagada. Olgem ausad, kõva vahe on sees 40 töötunnil ja 12 töötunnil nädalas. See viimane oli minu töökoormus esimesel nädalal...

Alguses kartsin, et on keeruline pendeldada kodu, töö ja kooli vahet, aga (hetkel veel) ei tundu ületamatu. Õnneks on koolis praegu seis selline, et enamus õppematerjalist on mul juba läbitud sotsiaaltööd õppides, seega on see pigem na…

Pelmeenivorm

Ma tegin täna tööl pikka päeva, seega on mu wannabe huumorisoon hetkel veits uinakus. Kuna midagi vaimukat öelda ei ole eellooks, hakkame kohe asjaga pihta. 
spl - supilusikas
Vaja läheb:  Lehttainas (Ühest 500g pakikesest piisab)Riivjuustu (Kogus vali vastavalt enda eelistustele, aga no üks väike pakike läheb kindlasti)KüüslaugusoolPelmeenid (Väikeseid pelmeene kulus üks kilone pakk)Vorsti (võib asendada ka singi või viineritega. Kasuta nii palju kui soovid, võib ka üldse välja jätta)Törts toiduõli praadimiseksÜks pakk hakkliha3 munaÜks väiksem pakk tomatipastat või tunde järgi ketšupit (oleneb jällegi, kas ja kui palju soovid)3spl nisujahuMaitseained/maitsetaimed (Lisaks küüslaugusoolale kasutasin veel tilli, peterselli, basiilikut ja sidrunipipart. Kui on soovi, võib lisada ka sibulat Pane pannile törtsuke toiduõli ja hakkliha (kui kasutad sibulat, prae see koos hakklihaga), lisa maitseained ja prae läbi. Kui hakkliha on peaaegu valmis, lisa juurde ka vorst (või selle aseaine) ning…

Üks mõnus kana

Ma ei ole üldiselt eriti suur kanasõber. Tegelikult valetan, mulle meeldib seda süüa, aga teha ei meeldi. Õigem oleks vist isegi öelda, et ei oska. No ei ole kuidagi neid ideid, mida võiks proovida ja niisama ahju visata või keeta ka nagu ei taha. Aga siis, heureka. 
Selle kana tegemiseks läheb vaja:  Kanakintsu (kogust on raske öelda, sest mina siit ei tea, kui palju teid kodus on. Meil kulus üheksa, tahtsin kaheksat, aga kana oli kolmestes pakkides)Rohelist sibulat (kogus oleneb tegija soovidest)Sulatatud juustu (kogus oleneb sellest, kui palju kana kasutad. Minul piisas ühest pakist) Piima (Kulub nii palju, et ahjuvorm oleks pooleldi täis) Maitseained/maitsetaimed (Kasutasin tilli, peterselli, soola, basiilikut ja sidrunipipart)Kõrvale võib keeta makarone, riisi, kartulit, tatart või ükskõik, mida soovid. Võib, ilmselgelt, tarvitada ka eraldi toidukorrana.  Alustuseks pane ahjuvormi (võid kasutada ka eraldi kaussi, aga ma tahtsin vähem musti nõusid tekitada) roheline sibul ja kõik …

Kapsapirukas

Mul kuidagi juhtub nii, et tihti satuvad järjest mitu üllatavalt head toitu. Kapsapirukas, millest siin juttu tuleb, üllatas mind selle poolest, et kõigile meeldis. Algus oli pisut skeptiline, aga tegelikult tuli nii hea kraam, et jagaks kohe teistega ka. 
g - gramm dl - detsiliiter spl - supilusikas tl - teelusikas
Taigna jaoks läheb vaja:  100g võid, 2dl nisujahu, 1tl küpsetuspulbrit, näpuotsatäis soola ja natuke vett. 
Sega kõik koostisosad ühtlaselt kokku ja pane ahjuvormi, ära unusta tainast panna natuke ka ahjuvormi külgedele. Selle piruka juures on oluline kasutada küpsetuspaberit või määrida vorm kokku rasvainega (eelistatult võiga). 
Täidise jaoks on vaja:  700g kapsast, 2 sibulat, tunde järgi vorsti (või sinki), 2dl piima, maitse järgi riivitud juustu, 1 pakk sulatatud juustu, maitseaineid, maitsetaimi. Mina kasutasin oreganot, tilli, peterselli ja soola. 
Pane pannile toiduõli, tükeldatud kapsas ja purustatud sibul. Prae, kuni kapsas on poolpehme ja maitsesta endale meelepär…

Õuna-banaani kohupiimakook

Vaatasin statistikat ja selgus, et üks postitus on kõvasti teistest ette rebinud. Seal oli juttu kohupiima-purukoogist. Hiljuti tegin veel ühe kohupiimakoogi, mõtlesin, et lisaks selle retsepti ka siia ülesse. Vihjena võin öelda, et see kook on ülihea kohe peale valmimist, kui on veel soe ja siis kui on üleöö külmkapis seisnud. 
spl - supilusikas tl - teelusikas g - gramm
Nii, minul kulus 300g võid, 400g suhkrut, 5spl mett, 4tl küpsetuspulbrit, näpuotsaga soola, 4tl vanillisuhkrut, 4 ricotta-kohupiima, 6 muna, 600g nisujahu, 3 suurt õuna, 300g vanillikohupiimapastat, 4 banaani ja veidi tuhksuhkrut, et peita kõrbenud pealispinda kaunistada. 
Oma koguste valimisel arvesta vormi suurusega, need numbrid ei ole kindlasti mitte kivisse raiutud. Mina kasutasin tavalist ahjuvormi, mille mõõte peast öelda ei oska. 
Alustuseks pane kaussi kokku või, suhkur, mesi, vanillsuhkur ja sool. Sega kokku ja lisa kohupiim ja munad. Sega jälle kokku ja lisa juurde ka küpsetuspulber ja nisujahu. Sega taas…