Otse põhisisu juurde

Loetud raamatud 2023: juuni

64. Bill Konigsberg "Sild", kirjastus Eesti Raamat 2021, 397lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
See raamat puudutas. Puudutas kohati valusalt. Mul on kahju nendest tegelastest, endast ja kõigist teistest, kes võitleme igapäevaselt depressiooniga. Mul on kahju, et seda haigust ei võeta tõsiselt ning peame tihti ennast omaenese tarkusest aitama. Nii paljudest asjadest on kahju. 

Aga rõõmu on ka. Rõõm selle üle, et see raamat on olemas. Et keegi saab ehk avardada oma silmaringi. Rõõm, et vaimsest tervisest räägitakse üha enam. Hoiame üksteist ja märkame, kui ligimesel on halb.

65. Danielle Graf, Katja Seide "Väikesed kuradikesed 2. Tasakaalukalt viiendast kümnenda eluaastani.", kirjastus Pegasus 2019, 335lk. ⭐⭐⭐⭐
Ei saa öelda, et raamat oleka jube keeruline lugemine. Iseenesest mõnusa ülesehitusega ja selgelt mõistetav. Aga mul on omad kahtlused selles osas, kas kõike seal kirja pandut annaks igapäevaellu üle kanda. Eks ideid saab, mida võiks lapsekasvatusse lülitada. 

66. Claire Douglas "Paar majast nr 9", Postimees kirjastus 2022, 384lk. ⭐⭐⭐
Muidu huvitav raamat, mis oli ka üsna hästi kirjutada, aga kaks miinust - 1) kõik pöörded olid ettearvatavate tulemustega ja selgesti oodatavad ning 2) eesti keelse tõlke õigekiri jättis ikka omajagu soovida. Lauseehitus segas kohati nii palju, et hakkasin oma peas vigu parandama 😅. Aga ei, kui on kannatust nendest vigadest mööda vaadata, siis idee on hea. 

67. Claire McGowan "Mida sa tegid", kirjastus Pegasus 2022, 317lk. ⭐⭐⭐⭐
Üsnagi huvitav põnevik ideepoolest. Sel korral ma lõppu ära ei arvanud, mis on muidugi suurepärane. Samas oli pool tegevusest nii kohutavalt...igav? Keerles ja keerles ja kuhugi nagu välja ei jõudnud. Sellest ka neli tähekest - ma ei olnud lõpuni rahul. 

68. Anders Roslund "Magahästi", kirjastus Eesti Raamat 2021, 378lk. ⭐⭐⭐⭐
Autor on kirjutanud sisutiheda ja loetava raamatu, milles on uskumatult palju huvitavaid pöördeid. Aga. See pool sisust oli minu jaoks nii räige, et üle kahe lehe tegin pausi ja vaatasin taevast. Elu enda ees ei tohiks küll silmi sulgeda, aga vahel on see võimalus õnnistus. 

69. Sally Rooney "Kaunis maailm, kus sa oled", kirjastus Varrak 2022, 288lk.⭐⭐⭐
Ehk ei olnud lihtsalt õige aeg selle raamatu ja minu kohtumiseks? Sest ideepoolest oli tegu mõnusa, poolfilosoofilise jutustusega inimeste rännakutel kahekümnendates, aga ma ei leidnud seda klikki. Kuidagi tõesti üldse mitte ei kõnetanud. 

70. Morgan Housel "Raha psühholoogia", kirjastus Wealthy Women OÜ 2021, 259lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Lihtne, arusaadav ja loogiline. Ilmselt, minusugusele tavainimesele, üks lihtsamini mõistetav majandusalane raamat, milles on lihtsad näited. Mul puudub igasugune arusaam investeerimisest või arvudest üldiselt. Ma ei ole numbritega osav. Aga siit kajastus imeliselt hästi, et elamaks head elu, ei ole vajalik majanduaharidus. Piisab väikestest lihtsatest arusaamadest, mida muuta. Kogu müstika on lõpuks taandunud sellele, et üle enda võimete ei tasu elada ja tulu peab ületama kulu. 

71. Tracey Garvis Graves "Tüdruk, keda ta kunagi tundis", kirjastus Rahva Raamat 2022, 303lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Arvasin, et see on tüüpiline imal naistekas, mille lõppu ei jõua ära oodata, aga tutkit! Tähendab, sellel oli sarnasusi imala naistekaga, aga lugu oli pandud kirja suisa suurepäraselt! Uuh, lõpp läks nii traagilis-huvitavaks, et ei kannatanud käest äragi panna. Igal juhul on mul hea meel, et loo lõpp on õnnelik. 

72. Ragne Jõerand "Minu Bollywood. Elu nagu India filmis", kirjastus Petrone Print 2011, 280lk. ⭐⭐⭐
Minu jaoks natuke selline...meh. Väike uudishimu jah tekkis, et mis seisus autori ja India härra suhe täna on, aga üldiselt mind ei kõnetanud. Väga seebikas, kohati tunsub nagu väljamõeldis. Aga alati on tore, kui inimesed oma teise poole leiavad. Samas, kui tänaseks on paar lahus, siis jällegi oleks nagu nõks imelik ka 😀

73. Ester Laansalu "Minu Kreeka. Ühe isepäise giidi sekeldused Hellenite maal", kirjastus Petrone Print 2011, 248lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Hästi kirjutatud, ladusalt ja arusaadavalt. Lihtne lugeda ja riigi vastu huvi tekitav. Mulle sobis see giidilik stiil, mida autor on ridade kirja panemisel kasutanud. Kohe näha, et inimene teab, millest ta räägib. Igav ka ei hakanud, hoopis oli põnev, et väga palju polnud eraelulist draamat. 

74. Kristin Hannah "Neli tuult", kirjastus Varrak 2022, 456lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
Mõni raamat on kirjutatud nii hästi, et see läheb hinge. Hoolimata sellest, et ei saa otseselt samastuda sisuga, aga pea alati on mingid jooned, millega paralleele tõmmata. 
Rasked ajad tähendavad raskeid valikuid, selles raamatus oli neid kohe ohtralt. Kõik emotsioonid, mis spektrile paigutada saab, olid olemas ja autor on nii andekas, et tegelaste emotsioonid kandusid väga tugevalt kaante vahelt välja. Ainult ülivõrdeid kasutaksin selle raamatu kirjeldamiseks. 

75. Annie Ward "Valetajate klubi", kirjastus Eesti Raamat 2022, 323lk. ⭐⭐⭐
Loetav, aga üsna keskpärane raamat. Ei midagi põrutavalt põnevat, kuigi tegevust ja pöördeid oli omajagu. Olen käes hoidnud mitmeid kordi põnevamaid raamatuid. 

76. Anne Glenconner "Seltsidaam. Minu erakordne elu trooni varjus." Kirjastus Varrak 2022, 271lk. ⭐⭐⭐
Kahetised tunded. Oli kohati põnev, sest kuninglikest kommetest tean õite vähe ja eks teiste eraelulisi draamasid ole ikka köitev lugeda. Samas oli lugedes tunda, et enesehinnanguga on autoril kõik suurepärases korras ja lõpuks muutus see veidi häirivaks. 

77. Meeli Lepik "Minu Omaan. Kaamelist porscheni 56 sõlme tunnis." Kirjastus Petrone Print 2011, 311lk. ⭐⭐⭐⭐⭐
See oli parajalt muhe lugemine. Omaan on ju üsna eksootiline sihtkoht, millest palju nagu polegi kuulnud/lugenud. Autor andis paraja annuse kultuuri, tööeetikat ja isiklikku elu. Kõik oli ilusti tasakaalus ja põnev oli lugeda. 

30.06.2023
Juunis sain taas läbi 14 raamatut. Tundub, et see on selline uus reaalsus, millega ma küll pole 100% harjunud, aga vähemalt väheneb märkmikus nimekiri kiiresti. Aastaga olen saanud läbi kriipsutada lausa 77 pealkirja. 

Lehekülgi oli juunikuus 4550 ja aasta peale teeb see kokku 25162. 

Kohtumiseni juuli lõpus uue kokkuvõtte ajal!😘

Kommentaarid