Otse põhisisu juurde

Kui arst soovitab Mirenat...

...ja siis hakkad lugema infolehte. 
Käisin nüüd otsapidi ära ka günekoloogi juures, kes esimese asjana ütles, et uusi beebipille ei julge ta mulle küll kirjutada. Tema jätaks mulle kaks valikut: spiraal või kondoom. Palusin siis natuke rohkem infot spiraali kohta. Vaskspiraal jäi igal juhul mängust välja, tema soovitus on hormonaalspiraal. Okei, olin küll kahtlev, aga jumala eest, las inimene harib mind, kuidas muidu teadmisi tuleb. 

Näitas mulle mingisugust infovoldikut, peal oli kolme spiraali võrdlus. Ma kahjuks ülejäänud kahe nimesid ei mäleta, aga esimese kohta ütles kohe, et seda ei soovitaks, lihtsalt seetõttu, et on väike. See teine ja Mirena olevat aga suhteliselt ühesugused oma olemuselt, lihtsalt Mirenas on rohkem hormooni. Vaatasin talle siis natuke lolli näoga otsa, ise mõtlen, et olgu, mul just oli probleem sellega, et mingi toimeaine rasestumisvastases vahendis tekitas veenipõletiku ja tema soovitab mulle jälle suure hormoonisisaldusega vahendit. Arst vist luges mõtteid, sest kohe hakkas rääkima sellest, kuidas spiraalis on teine hormoon, kui beebipillides ja seekord ei peaks jamasid juurde tulema. Hingasin kergendatult ja jäin edasist juttu kuulama. Mainisin, nii mokaotsast, et olen kuulnud palju lugusid, kuidas spiraalid lähevad paigast või kukuvad välja. Selle peale kuulsin vastust, et see tõenäosus on ikkagi üldiselt väike ja Mirenaga kaob menstruatsioon, mis võtab ära riski, et veritsuse ajal võiks spiraal paigast nihkuda. Noogutasin kaasa ja läksin kabinetist välja digiretsept taskus.

Sõbranna ootas mind ja rääkisin siis talle, mida just kuulsin ja hakkasin naerma, sest noh...mida ma just kuulsin. Mulle soovitatakse sisse lükata võõrkeha, mis on hormoone täis, võib tekitada igasuguseid huvitavaid hädasid, aga võib olla, et esimese mensuga seikleb hoopis mu seest minema. Beebipillide kohta öeldi ka, et päevad võivad ära jääda, tutkit sulle. Spiraaliga võivad ka need mõnda aega ikkagi käia. Ma ei viitsi mõelda iga kuu sellele, et kas seekord jäi sisse või on läinud, kas mens jäi ära spiraali pärast või olen rase. Mõtlesin, et kaotada pole mul midagi, retsept on olemas ja veel on aega ümber mõelda, sest esimene paigaldusvõimalus peaks olema paari nädala pärast või hiljem, oleneb kuidas tsükkel kavatseb toimima hakata. Oma organismi tundes võin end igasugusteks üllastusteks juba valmis panna, sest tal on tujud mitte tunded. 

Jõuan nüüd ringiga tagasi algusesse: kuna mul tegelikult otsest infot ei olnud Mirena kohta, mõtlesin sõber googles veidi ringi tuulata. Esiti jäid silma mõned foorumipostitused, need ajasid nutu peale. Siis kasutasin juhust ja lugesin infolehte, sest mis on põnevam kui teada saada, millised võivad olla kõrvaltoimed. Infoleht on leitav SIIT. Aga kui sa ei viitsi, siis teeksin kiire kokkuvõtte koos kommentaaridega: 
  • Peavalu, kõhu/vaagna valu, migreen, iiveldus, seljavalu - väga ahvatlevad kõik, aga ma olen niigi hädas oma seljaga, sest see pole juba aastaid minuga koostööd teinud ja kuigi arstid ütleksid, et ma olen lihtsalt paks, siis tegelikult sai see alguse juba siis, kui olin kõva 20kg kergem. Aga see on selline fakt, mille võib alati rõõmsalt kahe silma vahele jätta. Sellised kerged, ajutised valud elaks üle jah, aga lugesin, et need võivadki pikemalt jääda ning vahel kulub ka peale spiraali eemaldamist omajagu aega enne, kui valud tagasi tõmbavad. 
  • Veritsuse muutused sh suurenenud/vähenenud menstruaalverejooksud, määrimine, harvad menstruatsioonid ning menstruatsiooni puudumine, valulik menstruatsioon - taaskord kohutavalt ahvatlev, aga ilmselt oleksin valmis valuliku menstruatsiooniga riskima mõne kuu pärast, kui olen juba harjunud natuke suurema valuga. Enne esimest pilliringi elasin päevade ajal valuvaigistitega ja nüüdki mõtlesin hirmuga, mis mind ees ootab. Selles mõttes olid tabletid head, et igasugune kõhuvalu, krambid ja muud jamad, mida annab liigitada menstrautsioonivalude alla, kadusid ära. Päevade kadumine mind ei kõiguta eriti, kuigi esiti vist saaks kerge panic attacki.
  • Tupe või väliste suguelundite põletik, voolus suguteedest, ülemiste suguteede põletik, munasarjatsüstid, rindade valulikkus, emakasisese ravivahendi väljalangemine (osaline või täielik), emaka perforatsioon (spiraali tungimine emaka sisekesta või selle läbimine) - lugesin täiesti sirge näoga seda infolehte kuniks jõudsin selleni, et spiraal võib TUNGIDA või LÄBISTADA emaka. Pekki need muud põletikud, kõik tablettidega ravitavad asjad, aga ee, ma nüüd ei tea, see võimalus, et midagi läbistab mu emakat, ei aitäh. 
  • Sepsis - Mu isiklik lemmik, mis jagab kohta emaka perforatsiooniga. Kes ei tea, siis sepsis on veremürgitus ja see ei ole tore asi, mida keegi võiks tahta endale. Lähemalt lugeda saad SIIT.
See ei ole veel kõik, lisaks võivad kõrvalmõjudena avalduda depressiivne meeleolu/depressioon, akne, liigne karvakasv, juuste väljalangemine, naha pigmendilaigud, ülitundlikus ehk allergiline reaktsioon (äkki tekkiv silmade, suu, kõri paistetus), vererõhu tõus, partner võib (aga ei pruugi) tunda eemaldusniite, rasestumise korral võib tegu olla emakaväline rasedus, samuti võib Mirena olla seotud mõne üksiku rinnanäärmevähi juhtumitega, aga selle esinemissagedus on teadmata. 

Arvestades kuhu see pannakse, ei tulnud üllatusena, et paigaldamine ja eemaldamine võivad olla veidike.. hmm ebamugavad. Epileptilistele inimestele ei soovitaks, sest lisaks krambihoo esile kutsumisele võib lisapakkumisena kaasa saada verituse, peapöörituse, minestamise või vasovagaalse sündroomi (kahvatus, higistamine, nõrkus, uimasus, peapööritus, halb enesetunne, kõhuvalu, minestamine). 
Pildiotsingu omg gif tulemus
Kogu see kupatus pani mind mõtlema, et ma vist ikkagi olen piisavalt tugev, et menopausini meest eemalt vaadata. Olgu-olgu, nali naljaks, piss kaljaks, nagu eelnevalt sai juba öeldud, siis on veel aega otsustada. Esimene reaktsioon oli küll kindel ei, sest tõmbas püksid korralikult püüli sõeluma. Praegu enam nii hullu klõnksu ei käi, kui alguses, aga eks paistab, mis lõpuks saab. 
Fun fact, pärast infolehe lugemist ei tundugi kondoom enam nii halb variant. 

Eelmine veenipõletiku ja beebipillide teemaline postitus on leitav SIIT!

Kommentaarid