Otse põhisisu juurde

Veredoonorlus

Appi, kui kiiresti vahepealne aeg on läinud. Ma pidin doonorlusest kirjutama juba pärast viimast käiku, ehk siis 1. veebruaril...

Esimest korda käisin verd andmas aastal 2014, kui õigesti mäletan. Lihtsalt huvi pärast. Tahtsin näha, mis ja kuidas. Lisaks sellele, et sain uudishimu rahuldada, olin kellelegi ka kasulik. Pärast seda jõudsin veel kolm korda käia enne, kui jäin Pisikest ootama. Aastal 2015 ei olnud seal käimine enam puhtalt selle pärast, et oo uudishimu. See oli raske aasta. Ka minu enda lähedane vajas lausa kaks korda vereülekannet. Kunagi ei tea, millal võib juhtuda midagi sellist, mille tagajärjel läheb vaja vereülekannet. Mõelge, et olen imelik, aga võtsin seda, kui märki. Mul tekkis veel suurem tahtmine minna ja olla doonor. 

Kui esimest korda plaanisin minna, pidi mu ema naerukrambid saama. Ta ei uskunud lõpuni välja, et päriselt ka annan. Veel vähem uskus ta seda, et ma sinna veel jõuan. Ma nimelt pool elu ei lasknud veenist verd võtta. Kui ma olin kaheksa aastane, üritas Rakveres viis arsti veeniverd kätte saada. Ei õnnestunud, sest ma olin nii kangelt selle vastu. Lõpuks ema ikka suutis mu nõusse rääkida. Mingil hetkel aga käis kuskil klõks ära ja pärast seda ei ole enam probleemi. Nõelad mulle küll ei istu väga, vererõhk ka tõuseb, aga ega muud häda ju ei olegi. Korraks käib sääsehammustus. Vahin sel ajal alati lage ja mõtlen mingisuguseid ilusaid mõtteid :D

Vahepeal oli umbestäpselt kaks aastat pausi. Kuni juhuslikult sõbranna rääkis, et soovib minna. Kuna Meheraasul oli vaba päev, me pidime nii kui nii Tapale minema ja kõik kokku klappis ideaalselt, läksin ka kampa. 

Pildiotsingu blood donation tulemus

Kuidas vereloovutus välja näeb? Lähed kohale, annad dokumendi, vaadatakse andmed üle. Saad ühe ankeedi, mille pead ära täitma. Seal on sellised basic küsimused tervise jms kohta. Pärast lähed arstitädi juurde, kes mõõdab vererõhku ja teeb ühe sutsu sõrmeotsa, et saada hemoglobiinitase teada. Pärast seda lähed juba edasi verd andma. Peale vereloovutust saab valida endale meene ning kohvi/mahla juua. Minul võttis viimane käik aega täpselt tunni. Aga eks see oleneb ilmselt ka järjekorra suurusest. 

Kogu täpsem info verevarude ja selle kohta, kas sobid doonoriks, on leitav ka internetist: https://verekeskus.ee/. Samuti on olemas facebooki leht. 

Kui vähegi võimalik, soovitan soojalt samuti doonoriks minna. Tunnike sinu ajast võib päästa kellegi elu. 

Pildiotsingu blood donor tulemus

Kommentaarid