Otse põhisisu juurde

Küsimused-vastused: 2020. aasta kokkuvõte

Sel aastal hakkan (enda kohta) kohe eriti varakult kokkuvõtet tegema, suisa neli päeva enne aastavahetust. Seega, teie ees on minu aasta 2020 kogu oma ilus ja valus. Eelmise aasta oma on leitav siit.

1. Mida sa tegid aastal 2020, mida sa polnud varem teinud? 
Panin jala maha ja ütlesin välja enda arvamuse ning soovid. Noh, eks seda ole elu jooksul ikka varem ka tehtud, aga nii põhjalikult ja kindlameelselt, kui sel aastal, mitte kunagi. Elu kuidagi saatis nii palju selliseid olukordu, kus oli valida, kas ütlen ausalt välja, et nii see jama küll ei lähe, või kannatan pea norus. Vot aitas, ei viitsinud nii palju kannatada. Eriti pärast seda suve ja sügist, kui ekslesin kuskil stressi-depressiooni-jumal teab mille piirimail. Aga ega ma vist polegi sellest vist siin rääkinud, kui sügavale musta auku vahepeal kukkuda suutsin? 

Igatahes, need, kes mind teavad, saavad aru, kui suur edasiminek see tegelikult on, kui seisan selle eest, mida pean oluliseks, sest väga suure osa ajast katsun lihtsalt nihverdada ja skeemitada nii, et kõik oleksid õnnelikud. Sel aastal proovisin pisut teisiti ja ausalt, mulle meeldis. Vaatame siis, milliseid katsumusi uus aasta toob, sest eks neid tugevaid arvamuste põrkumisi on tulemas rohkem kui üks ja seda  näen ette juba ilma sensitiivsete võimeteta. 

2. Kas sa pidasid kinni oma uusaastalubadustest? Kas annad uusi lubadusi.
Ei andnud lubadusi ja ei tee seda ka nüüd. Nii kui nii neist kinni ei pea. 

3. Kas keegi su lähedastest sünnitas?
Mm, mõned tuttavad küll, aga mitte keegi kõige lähemast ringist. 

4. Kas keegi su lähedastest suri?
Õnneks mitte. 

5. Mida sa sooviksid omada aastal 2021, mis puudus aastal 2020?
Mul tegelikult on üks (või mitu) konkreetset soovi, mis võiks aastal 2021 juhtuda, aga neist on veel piiiiiiisut liiga vara rääkida. Lihtsalt hoidke mulle pöialt, et salasoovid täituksid. 

6. Mis riike külastasid?
Olin tubli kodanik ja vältisin sel aastal reisimist riigipiiridest üle. Pandeemia ja värki, teate küll. 

7. Mis kuupäev aastast 2020 jääb igaveseks su mällu? Miks? 

Sel aastal ei sattunud olema (ja vaevalt, et see nüüd selle kolme päevaga muutuks) mitte ühtegi nii erilist päeva, mis aasta(te) pärast meeles oleks. Aasta ise on juba piisavalt meeldejääv oma sita olemuse poolest. See on lausa kuritegelik, et pärast nii head aastat nagu seda oli minu vastu 2019, järgnes kogu see jura, mida kogu maailm taluma peab. Sinna otsa muidugi ka muud endaga seotud tõusud ja langused. Ei olnud lihtne aasta, ei olnud. 

8. Mis on selle aasta suurim kordaminek? 
Elasin üle kevadise karantiini ilma hullumajja sattumiseta ja ei nakatunud koroonasse? 

9. Mis oli su suurim läbikukkumine?
Mu kolm salasoovi ei täitunud veel. Aga tunnen südames, et olen astunud mitmeid samme selles suunas, et aasta (või paari) pärast hõiskan rõõmust, sest töö on kandnud vilja ning olen jõudnud nende sihtpunktideni, mida siin silmas pean. 

10. Kas olid haige või said mõne vigastuse? 
Tervise osas oli kindlasti parem aasta. Oli küll neid tavapäraseid pea- või seljavalusid, aga ainsaks suuremaks haiguseks oligi see va närvipõletik, mis rivist välja lõi. 

11. Möödunud aasta parim ost?
Issand, kas ma üldse ostsin midagi? Mingid nipet-näpet asjad olid vaid, mitte ühtegi sellist eset majja ei toonud, milleta elada poleks kannatanud. Samas noh..me tegime elutoale iluravi, kas selle tapeet võiks arvesse minna? 

12. Kelle käitumine teenib sult aplausi?
Mirtel Marleen.
Ta on oma vanuse kohta nii tubli, et ausalt, patsutan endale õlale ja ütlen nicely done. Eks ikka esineb jonnihooge ja arusaamatusi, aga kui meenutan endale, et tegemist on nelja-aastasega, siis on kõik üsna loogiline. Mu isiklik lemmik on, et temaga annab läbirääkimisi pidada! Ja seletada! Ja leida mõistlikke lahendusi! Olgu, see oli kolm isiklikku lemmikut. Tõele au andes - ta on nii ilusasti ja kenasti kohanenud oma suure õe rolliga, sest isiklikult kartsin, et tuleb palju rohkem draamat. 
Loodetavasti ei saanud nüüd keegi südamerabandust, et ma siin jälle nahhaalselt oma last kiidan.  Ok, tegelt kama kolm kui ka sai, haha. 

13. Kelle käitumine ajab südame pahaks?
Selle punkti alla oleks nimekiri kohe üsna pikk. Ma ju ütlesin eespool, et sitt aasta :D Kahjuks (või õnneks) kasvatasid vanemad mu viisakaks kodanikuks ja kõik nimed jätan enda teada. Ega nad siin nii kui nii kuidagi abiks ei oleks. Küll aga on neil inimestel üsna mitmeid ühiseid omadusi: nad kipuvad rohkem elama teiste elu; neile meeldib hästi palju eeldada ja hästi vähe küsida; empaatiavõime puudumine. Samuti ei suuda enamus neist uskuda, kui nende arvamus osutus valeks ning igasugusest vabandamisest võib vaid unistada. Olen sel aastal kaotanud üsna palju närvirakke selliste tegelinskite pärast. Jah, mind tõesti lohutab, et igal oinal on oma mihklipäev ja küll kunagi omad vitsad neile tagasi teevad. 

14. Kuhu läks enamik su raha?
Vana hea: arved, bensiin, toit. Sekka muud jama, mida tegelikult absoluutselt vaja ei olnud. 

15. Mis sind möödunud aastal tõeliselt elevusse ajas?
*Ma niisama salapärane olemas jälle* 
Eks ikka need müstilised salasoovid, millest muudkui jahun ümber nurga, aga otse ei ütle. 

16. Mis lugu jääb alatiseks aastat 2020 meenutama? 

17. Võrreldes eelmise aastaga oled sa: 
     I Õnnelikum või kurvem?
       
Kui nüüd brutaalselt võrrelda vaid eelmise aastaga, siis ilmselt kurvem. 
     II Kõhnem või paksem?
       Täpselt sama
    III Vaesem või rikkam? 
         Lõpuks midagi optimistlikku ka - kindlasti rikkam. Seda nii vaimselt kui ka materiaalselt. 

18. Mida soovid, et oleksid rohkem teinud? 
Oeh, see on raske küsimus, sest ma tegin täpselt nii palju kui teatud hetkedel/olukordades võimalik oli või suutsin. Ega see tagantjärgi oleksite otsimine enam ei aita midagi teiseks muuta. Kui ehk, siis tooks vast selle välja, et oleks võinud paljudel hetkedel abi küsida palju varem, kui seda reaalselt tegin. See oleks võinud säästa üsna mitmest jurast. 

19. Mida soovid, et oleksid vähem teinud? 
Enda alla surumist. 
Vaikimist. 

20. Kas sa armusid aastal 2020? 
Mõelge kui ilus oleks siin öelda, et iga päev armun uuesti oma kaaslasesse? Ma ei ütle seda, aga lihtsalt mõelge kui ilus. 
21. Kui palju üheöösuhteid?
Endiselt see teema, et mul see va üheöösuhe kestab...varsti tiksub juba 9 aastat täis. 

22. Mis oli su lemmik sari või telesaade?
Eeeeeäääööö ma ei vaata eriti telekat. See käib lihtsalt taustaks, aga never ei süvene ja polegi väga tükk aega ühtegi saadet algusest lõpuni vaadanud.

23. Kas sa vihkad kedagi täna, keda sa eelmisel aastal samal ajal ei vihanud? 
Vihkama... ma pigem ei kasutaks seda sõna. Aga nimekiri inimestest, kellest hea meelega eemale hoiaksin on suurenenud üsna tuntavalt. Ma tahan nii väga lihtsalt elada rahulikult oma elu, ajada oma asja. Ilma mürgiste inimesteta. 

24. Parim raamat, mida lugesid?
Kogu selle aasta jooksul loetud raamatute nimekiri on leitav SIIT. 
Lemmiku valimine sellel aastal väga raske ei ole: Fredrik Backman "Ärevil inimesed", mida soovitaksin igale inimesele, kes vähegi küsiks. 

25. Mis oli su suurim muusikaline avastus? 
Ei teinud ühtegi uut avastust, mis oleks mu väikest maailma muutnud. 

26. Mida sa tahtsid ja said? 
Suurema majandusliku kindlustunde. 
Leidsin uued eesmärgid, mille poole püüelda. 

27. Mis oli selle aasta parim film? 
Alates sellest, kui kirjutasin vastuse küsimusele number 22, ei ole midagi muutunud.

28. Mida sa tegid oma sünnipäeval, kui vanaks said? 

Sama nagu eelmisel aastal - istusime väikese sõpraderingiga meie juures õues, grillisime ja rääkisime juttu. Sain 26 aastat nooreks. 

29. Mis on see üks asi, mis oleks teinud aasta nii palju paremaks? 

Kui hiinlased oleks suutnud oma viiruseid endale hoida. 

30. Kuidas sa kirjeldaksid oma selle aasta moestiili? 

Casual maakas või siis "kui see on mugav ja terve, siis läheb loosi" 

31. Mis sind mõistuse juures hoidis?

Töö, pere ja hobid. Esimene tagas selle, et mul oli väga vähe aega (ja ma pigem nutan šopates kui nuudleid süües), kolmas selle, et kui vaba aega ka oli, sai seda asjalikult veeta. Pere all pean eelkõige silmas Raidot. Tema on see vaene hing, kes kuulab lõputult ühesugust jura ja viginat. Ta on küll see põhjus ka, miks ma üsna tihti närvi lähen :D Aga ajal, mil tõesti hakkab katus kuhugi minema sõitma erinevatel põhjustel, on ta kindlalt mu kõrval ja valmis sellest kinni haarama. 

32. Milline kuulsus sel aastal kõige rohkem sulle meeldis? 
Mul on üsna tükk tööd sellega, et enda eluga kursis olla, kuulsustega ei jõua järge pidada. 

33. Milline poliitiline küsimus sinus enim tundeid tekitas? 
Ma praegu valin kahe asja vahel: koroonakriisiga seotud piirangud või see pidev tsirkus, mis valitsuse ümber toimus. 

34. Keda igatsesid? 
Mitte kedagi. Cause i'm bitch like that. Tegelikult lihtsalt arvan, et asjad lähevad ikka omasoodu ja inimesed, kellega enam ei ole kontakti.... ju siis nii pidi lihtsalt minema, meie ühine tee lihtsalt lõppes. Need, kellel on kindel koht minu elus, neid ei ole vaja igatseda, isegi kui meie vahel on tuhandeid kilomeetreid. 21. sajandil on mitmeid võimalusi igatsuse leevendamiseks. 

35. Kes oli parim uus tutvus?

Mõttesse tuli kohe kaks hästi armsat ja toredat inimest, kelle jätan enda teada, sest #piinlik

36. Ütle meile üks elu õppetund, mida sulle 2020 õpetas.

Raske on formuleerida siia konkreetselt üht õppetundi, seega lisan hoopis mõned tsitaadid, mida kasutaksin kirjeldamaks seda aastat: 
  • "Olukord on sitt, kuid see on meie tuleviku väetis" - Lennart Meri
  • "Hakka rääkima, et ma sind näeksin" - Sokrates
  • "Lõpmatud on vaid maailmaruum ja inimeste rumalus, seejuures on mul kahtlused esimese lõpmatuse suhtes" - Albert Einstein
  • "Geniaalsuse ja lolluse vahe on see, et geniaalsusel on omad piirid" - Albert Einstein
  • "Mul on võimalus viia oma unistused ellu, ja see teebki elu põnevaks." - Paulo Coelho

Kommentaarid