Otse põhisisu juurde

Loetud raamatud 2019: suvekuud ja september

He he he, parem hilja kui mitte kunagi, eks? 

Mul oli vahepeal lugemisest pikem paus. Paus on isegi palju öeldud, sest koduseid raamatuid ikka keerutasin üht ja teistpidi. Samas raamatukogusse ka nagu ei jõudnud, sest see oleks tähendanud terve päeva Tapal passimist ja kellel küll selle jaoks aega oli siis? Vahepeal olin trotsi täis, sest krimkad viskasid üle ja jumala eest, mul ei ole ühtegi head raamatut kodus ju!? 

Noh, nüüd siis on mul jälle paar kuud igapäevaselt Tapale asja, seega leidsin vana hea raamatukogu ka ülesse. Mis omakorda tähendab, et on aeg viimased halvad neli lugemiskuud ära märgistada ja uue innuga jätkata sealt, kus maikuus pooleli jäin. 

Senised nimekirjad on leitavad siit: jaanuarveebruarmärtsaprill #1aprill #2 ja mai.

Kuna enamuse kohta ei ole mul enam õrna aimugi, mida arvasin, siis panen siia ülesse lihtsalt nimekirja ja netist leitud sisututvustused. Mõnel üksikul juhul, kui oli eriti meeldejääv emotsioon, lasen selle ka kuuldavale. Lihtsalt selle jaoks, et endal oleks teada, mis käest läbi on käinud. 

1. Enn Tarvel "Eesti rahva lugu", 400lk, 2/5, sisututvustus leitav siit.
Mulle meeldib ajalugu, eks. On nii kaua meeldinud, kui suudan meenutada. Aga vahel õnnestub ära tappa igasugune huvi. Ma lootsin, et see saab olema selline kiire ja väga hariv lugemine. Tegelikult alustasin lugemist juba rohkem kui aasta tagasi. Ja see venis, venis ja siis venis veel veidi. Selline tunne oli, et lõppu ei tulegi. Isegi muidu nii põnev II maailmasõda oli kohati nii kuivalt välja toodud, et ma tahtsin nutma hakata raamatu taga ja läbi sai see puhtalt seetõttu, et mul on kiiks raamatuid mitte pooleli jätta, isegi kui valus on. 
Vahepeal mõtlesin, et olen täielik idioot, sest pidin lauseid korduvalt uuesti lugema ja lõpuks ikka aru ei saanud, mis kirjas oli. Võib muidugi olla, et autori sihtrühmaks olid veidi vanemad inimesed, kellel on rohkem elukogemust ja tarkust, aga ilmselt ei saagi ma seda kunagi teada. 

2. Mariann Treimann "Kes see Mallukas veel on? Ehk pohhuismi käsiraamat", 280lk, 5/5, sisututvustus leitav siit.
Ütleme nii, et sain, mida ootasin. Ehk siis kerge meelelahutus, mis aitas hästi õhtul ennast muust maailmast välja lülitada. Pohhuisti see minust ei teinud, samas ma ei saa öelda, et nutaksin oma aja raiskamise pärast. Marianni kirjutamisstiil on mulle üldiselt meeldinud, seega teadsin ette, et erinevalt sellest va ajalooraamatust, saan seekord aru ka, millest juttu on...

Etteruttavalt võin öelda, et nüüd tuleb see osa, kus ma enam ei suuda isegi natuke meenutada emotsioone ja tundeid, mis lugemise ajal mind valdasid. Enamus on krimkad, kas selle vabandusega saan andeks?

3. Ed McBain "Nukk", 176lk, 4/5, sisututvustus leitav siit.
4. Ed McBain "Kirves", 212, 4/5, sisututvustus leitav siit.
5. Ed McBain "Mees, kes kõhkles", 200lk, 4/5, sisututvustus leitav siit.
6. Carter Brown "Blond hädas", 184lk, hädapärane sisututvustus on leitav siit.
7. Carter Brown "Unistus on surmav", 157lk, sisututvustus leitav siit.
8. Carter Brown "Ööliblikas", 164lk, sisututvustus leitav siit.
9. Kati Saara Vatmann "Kodutunne. Ärge jätke mind üksi", 300lk, sisututvustus leitav siit.
10. Emily Bronte "Vihurimäe", 327lk, 4/5, sisututvustus leitav siit.
Ise ka ei usu, aga mulle meeldis. Kohe täitsa väga meeldis, kuigi alguses ei saanud minu jaoks lugu ennast vedama ja oli veidi segane. Iga peatükiga läks lihtsamaks ja arusaadavamaks. Mõtlen siis sisu, mitte raamatu tegelasi. Enamus inimesi, kes raamatust läbi jooksevad, on suuremal või vähemal määral, minu arust, peast täiesti segased. Aga eks see olegi Vihurimäe võlu. Ma taaskord ei oska siia panna pikka juttu, sest omast lollusest jätsin esmased emtosioonid kirja panemata. Elul aga on kombeks uusi asju järjest peale saata ja see tõrjub vähemolulise kõrvale. 
Nüüd sukeldun huviga jälle raamatukogumaailma. Kui läheb hästi, siis jõuan juba novembris järgmised kirja panna. Kui lõppskooriks peaks tulema siiski ainult üks või kaks, siis ühendan viimased allesjäänud kuud üheks aastalõpu postituseks. Eks paistab, mida tulevik toob :) 

Kommentaarid