Otse põhisisu juurde

Kapsapirukas

Suhtusin väga suure eelarvamusega kapsapirukasse. Ma küll ei ole kindel miks, sest üldiselt on senised kogemused olnud pigem head. Ilmselt on põhjus selles, et seni ei olnud isiklikult kätt proovinud. Aga oi, kus ma eksisin, nii mõnus tuli. Isegi Mirtel sõi üle tüki aja ilma kolmetunnise jeblamiseta oma kausi tühjaks (ja täitsa ise!) 

PS! Me ei sunni last sööma, kui ta seda ei soovi. Aga kui räägime, et okei, kui ei taha, siis vii toit laua pealt ära, saame vastuseks ainult "EIIIII, MA SÖÖN JU VEEL!" Lootusetu värk. 

Aga asugem asja juurde. 

dl - detsiliitrit (1dl=100g)
tl - teelusikas
spl - supilusikas

Vaja läheb: 
  • 6 muna + 6 muna (üsna munane värk, ma tean)
  • Pakk keefiri
  • Tunde järgi majoneesi
  • 4dl nisujahu
  • 2tl küpsetuspulbrit 
  • 2spl suhkrut
  • Soola, pipart
  • Värsket peakapsast (soovituslikult selline väiksem mõõdukas kapsapea, või siis pool suurest)
  • Pisut võid (kulub vaid nii palju, kui raatsid vormi põhjale ja külgedele määrida)
Pane esimesed kuus muna potti keema (juhul kui oled nagu mina kümme aastat tagasi: pane munad külma vette ja pott pliidile. Kui vesi läheb keema, vaata kella, sest mune peab vees hoidma peale selle keema hakkamist kümme minutit. Seejärel kurna kuum vesi välja ja kalla peale külm vesi)

Sel ajal kui munad omaette toimetavad, tükelda kapsas. Väga peenikeseks hakkima ei pea, aga mõistlikud ribad võiks tekitada. Esiteks on mugav süüa, teiseks valmivad kiiremini. Pane kapsas pannile praadima (rasvaineks sobib nii või kui toiduõli). Kapsas peaks saama enam-vähem pehmeks. 

Kui munad on ära ehmatatud, koori ja tükelda ning lisa pannile kapsa juurde. Maitsesta segu endale sobivate maitseainetega, aga kindlasti ära unusta soola ja pipart. Mina kasutasin juurde, nagu ikka, tilli, peterselli ja basiilikut. Sega hoolikalt läbi ja kui kapsas on valmis saanud, võta pann tulelt maha. 

Selle jaoks, et valmiks tainas, sega kõik koostisained omavahel kokku. Alusta jahust ja küpsetuspulbrist, need peab nii kui nii omavahel veel eraldi enne läbi segama. Seejärel lisa juurde ülejäänud kuus muna, keefir, majonees ja suhkur. Sega väga-väga hoolikalt, et kõik jääks kenasti ühtlaseks. 

Tainas jääb küllalt vedel, ära ehmata!

Pool taignast vala võiga määritud ahjuvormi, sinna peale aja ühtlaselt laiali kapsa-munasegu ja sinna otsa teine pool taignast. Küpseta 200kraadi juures umbestäpselt 40 minutit. Olenevalt ahjust võib minna natuke vähem või rohkem. 

Soovitan jälle lasta enne söömist pisut jahtuda, muidu kiliseb ja koliseb laiali (ja on liiga kuum, et nautida)
NB! Maitseb väga hästi ka külmalt. 

Kommentaarid