Otse põhisisu juurde

Tomatipirukas

Kuna siin jälle kirjutamisaega tekkis, panen kohe kirja ära ka tomatipiruka retsepti, mis ootas kurvalt ja nukralt, millal tema jaoks vaba aega on. See oli, kusjuures, minu jaoks täielik üllataja, sest suhtusin väga skeptiliselt põhiliselt tomatitest koosnevasse rooga. 

VIHJE!! Lase enne säämist pirukal ära jahtuda, sest soe tomat võib olla eemaletõukava maitsega. Jahtunud tomat aga absoluutselt mitte. Khmm, mina olin siiani söönud okserefleksi alla surudes iga jumala kord neid pagana ülikuumasid tomateid, mis maitsesit....vastikult. *sisesta siia emotikon, kus lüüakse käega vastu nägu*

spl - supilusikas

Vaja läheb:
  • Kirsstomateid (karp või kaks, oleneb kui suurt pirukat soovid) 
  • 4-5spl võid
  • 2-3spl suhkrut
  • Riivsaia (kogust ei oska öelda, sest panin tunde järgi)
  • 1 pakk lehttainast 
  • Pool pakikest spinatit (või siis pakk, jälgi et proportsionaalselt oleks sobilik tomatitega, sest nemad on selle toidu staarid)
  • Pakike riivjuustu (või siis kaks, juustu pole kunagi liiga palju)
  • Maitseaineid/maitsetaimi (ise kasutasin tilli, peterselli, basiilikut, soola ja sidrunipipart)
Hakkame peale sellest, et pane või pannile sulama, lisa sinna ka suhkur. Sel ajal kui või oma asja ajab pannil, tükelda kõik tomatid. Võid tomatid lõigata pooleks, kui need on väiksemad. Juhul kui on pisut pirakamad kirsstomatid, võid lõigata ka neljaks. 

Kui või on sulanud, vala pannile tomatid, eelistatavalt nii, et sisu on allpool ja kest väljaspool, aga erilist vahet laias plaanis siiski ei ole. Sega ringi, maitsesta, sega veel ringi ja vala pannile ka riivsai. See tõmbab ära liigse niiskuse, mis täna tomatitele ja võile tekib. Kogust, nagu üleval mainitud, ei oska öelda. Soovitan lihtsalt silma järgi vaadata, millal tundub olevat õiges vahekorras, et vedelik sisse imbuks, aga samas ei tekiks sentimeetrite paksune paneering. 

Sega veelkord läbi ja lisa pannile ka spinatilehed, ära kaua sussuta, sega ühtlaseks ja võta tulelt maha. Vala ahjuvori põhja ja aja ühtlaselt laiali. Minul näiteks juhtus nii, et vorm oli suurem, kui kogus, millest pirukat tegin. Surusin siis lihtsalt enam-vähem nii, et oleks normaalne pärast süüa, suva, et pool vormi tühjaks jäi. Nii, viimasena puista peale korralik kiht riivjuustu. 

Igatahes, kui ka riivjuust on pandud, kata täidis lehttaignaga. Ideepoolest peaks seda rullima, aga mina olin jälle laisk ja kasutasin lihtsalt käsi ja väikeste tükkide kaupa katsin pinna. No ei ole mul aega iga kord otsima hakata, mille peal rullida ja kahjuks on tööpinnal ruumi liiga vähe, et seal möllama hakata. 

Kui ka lehttainas on ahjuvormis oma koha leidnud, pane see ahju ja küpseta 225kraadises ahjus pool tundi. Kui enne poole tunni täitumist hakkab tuppa tulema taigna kärssamise lõhna, võta varem välja. 

NB! Ära tõesti unusta enne maha jahutada, kui sööma hakkad. Maitseelamus on siis hoopis parem. 
NB2! Kes soovib, võib taigna pealt kokku määrida ka munaga, see peaks aitama kena kuldset jume saavutada. 

Kommentaarid