Otse põhisisu juurde

Õuna-banaani kohupiimakook

Vaatasin statistikat ja selgus, et üks postitus on kõvasti teistest ette rebinud. Seal oli juttu kohupiima-purukoogist. Hiljuti tegin veel ühe kohupiimakoogi, mõtlesin, et lisaks selle retsepti ka siia ülesse. Vihjena võin öelda, et see kook on ülihea kohe peale valmimist, kui on veel soe ja siis kui on üleöö külmkapis seisnud. 

spl - supilusikas
tl - teelusikas
g - gramm

Nii, minul kulus 300g võid, 400g suhkrut, 5spl mett, 4tl küpsetuspulbrit, näpuotsaga soola, 4tl vanillisuhkrut, 4 ricotta-kohupiima, 6 muna, 600g nisujahu, 3 suurt õuna, 300g vanillikohupiimapastat, 4 banaani ja veidi tuhksuhkrut, et peita kõrbenud pealispinda kaunistada. 

Oma koguste valimisel arvesta vormi suurusega, need numbrid ei ole kindlasti mitte kivisse raiutud. Mina kasutasin tavalist ahjuvormi, mille mõõte peast öelda ei oska. 

Alustuseks pane kaussi kokku või, suhkur, mesi, vanillsuhkur ja sool. Sega kokku ja lisa kohupiim ja munad. Sega jälle kokku ja lisa juurde ka küpsetuspulber ja nisujahu. Sega taaskord kenasti läbi ja jäta seisma seniks kuni teiste koostisosadega tegeled. 

Olgu, tegelikult võib kõik need ained ka korraga kaussi visata ja ühe korra segada, teeb sama välja, ausalt. 

Järgmisena koori ja viiluta õunad. Mõistlik oleks kohe ära viilutada ka banaanid, on üks lõikumine ja saab korraga kaelast ära. Õunaviilud pane kaussi koos kohupiimapastaga ja sega korralikult läbi. Kui soovid hästi õunast kooki, võid kaasutada ka rohkem õunu. 

Nüüd hakkame kooki kokku laduma. Alustuseks määri oma vorm võiga kokku (kasutada võib, loomulikult, ka küpsetuspaberit). Nüüd kata vormi põhi esimese taignakihiga. Sinna peale lisa õuna-kohupiimapasta segu. Nüüd pane jälle taignakiht, selle peale banaaniviilud ja viimaseks jäta taignakiht. 

Otseloomulikult võib olla siin ka loominguline - tingimata ei pea kasutama õuna ja banaani. Võib teha ka lihtsalt õunakooki või katsetada mõne teise sobiliku puuviljaga. Julge hundi rind on rasvane ja ilma proovimata ei tea, kui hea võib selline kook tulla näiteks...kiivide või apelsinidega. Puuviljariiulid on poodides ju üpris laia valikuga. 

Jõuame kenasti küpsetamise juurde. Alustuseks küpseta 250kraadi juures 10-15 minutit. Seejärel keera kuumus 200kraadi peale ja jätka küpsetamist umbes 25minutit. Jälgi, et pealmine osa päris ära ei kõrbeks, aga samas saaks valmis ka sees olev tainas. Kui kook on ahjust välja võetud, lase veidi jahtuda ja puista peale tuhksuhkrut. Kaunistamises võid kasutada ka puuvilja ülejääke, marju või muid endale sobivaid vahendeid. 

Head isu!

Kommentaarid