Otse põhisisu juurde

Ei taha nii palju prügi!

Ma ei ole mingi ökoprintsess. Ma ei ole mitte kunagi pööranud erilist tähelepanu sellele, mis koostisega on erinevad puhastusvahendid, söögid, riided jne. Olen lasknud..lebolt. Ilmselt lasen ka edaspidi pigem kergekäelisemalt. Küll aga on üks asi, mis häirib. See on prügikogus. 

Sellega on nüüd sellised ilusad lood, et meid on küll neli, aga püha jumal, kui palju tuleb igast sodi! Okei, ajalehega teeme tuld, kilekotte ka ikka kulub, purke olen igaks petteks alles hoidnud. Aga lõputult ei kulu neidki. Ilus oleks öelda, et korjan kassi liivakasti sisu kilekottidesse, aga reaalsus on see, et ta teeb oma toiminguid enamasti õues ja seetõttu ei anna seda vabandus ka kasutada. 

See on põhjus, miks olen hakanud rohkem igasuguseid puu- ja juurvilju lahtiselt ostma. See muidugi oleneb ka olukorrast. Kui ostan 7 sibulat, siis ikka kilekott, aga banaanikobar või üksik küüslauk rändab lihtsalt korvi. Ma ise pean seda täitsa normaalseks. Aga juhtusin mõnda aega tagasi poes käima koos oma ema ja Meheraasuga ning need pilgud. Nad vaatasid mind, nagu oleksin mingit revolutsiooni korraldanud. Et siis mismõttes sa ei pane küüslauku kilekotti? Aga miks ma peaksin? 

Samal päeval, aga teises poes juhtus ka üks huvitav olukord. Krahmasin letist suvikõrvitsad, läksime kassasse. Läksin siis korvi ära viima ja tagasi tulles nägin, et seal pani müüja ikka selle pagana kilekoti neile ümber. Sel hetkel oli juba veidi kiire ka ja ma ei viitsinud jaurama kukkuda. Aga minu jaoks oleks kuidagi nagu loogiline, et kui inimene ei pane seda kilekotti ümber, siis ehk ta ei tahagi seda? Olgu, inimesi on erinevaid, aga võiks ju..küsida?

Aa, ja ma ei luba poes kilekotte osta. Eriti kui autoga käime. Pole raske viia korviga auto juurde ja kodus võtta mõni kilekott, mis nii kui nii tühja seisab. Raske ei ole ka umbes 10 korda auto vahet joosta, et kõik tuppa jõuaks kenasti. Meheraasu küll ohkab alati raskelt, kui talle meenub, et eelmisest korrast jäid kotid tuppa, mitte autosse, aga küll ta üle elab. Tundub, et iga korraga läheb talle see lihtsamaks :D

Mingi aeg tagasi küsis sõbrants, et kas mul kompostihunnikut ei olegi. Hiljem hakkasin mõtlema, et aga tõesti!? Miks mul ei ole seda? Igasugused juurikakoored ja muud biolagunevad asjad annaks sinna susata. Ruumi ju ideepoolest ka oleks. Aga mingit nõmedat hunnikut keset hoovi ka ei tahaks. See eeldaks jälle mõnda kastikest kuhugi. Praegu googeldasin leidsin, et kaup24.ee'st saaks suht normaalse hinnaga 600liitrise kasti. Samas ehk leiduks Meheraasu põhjatus varamus mõned üleliigsed lauad ja saaks ise teha. Tähendab tema saaks ise teha :D See vajab muidugi õrna serveerimist, sest ma ei ole kindel, kui in härra sellele ideele on, et ma jälle tahan ta kaste klopsima panna. Äkki ongi viimane aeg endal asi käppa saada.

Puhastusvahendid on terve elu olnud selline teema, et ega ei ole süvenenud. Mul ema on selle teemaga kursis, seega tavaliselt küsin lihtsalt temalt, mida osta võiks. Või siis ostan lambist esimese ettejuhtuva toote. Hiljuti soetasime aga kontsentraadid. Need peaks kauem vastu pidama, sest iga kord pean veega lahjendama. Üks sõbranna ütles, et pool aastat vabalt saavad nemad hakkama oma kodus. Pidavat olema kõik loodus- ja nahasõbralik värk. Katsetamiseni pole veel jõudnud, sest raiskamine mulle ei meeldi, aga eelmist nõudepesuvahendit on veel alles. Üldpuhastusvahendi aeg tuleb ilmselt varem, sest jumala halasta, ma pean korraliku "liigutan diivaneid ja kappe" koristuse ette võtma.

Jälle hakkan jumal-teab-millest platrama. Pikas perspektiivis peaks selline kontsentraatide kasutamine ju samuti prügi vähendama. Et noh, kui muidu kulub poole aasta jooksul näiteks kolm potsikut nõudepesuvahendit, aga siis üks, tuleb vahe ju (mingiks hetkeks) tuntav. Ma peaks emale viima selle. Neil kulub kahele inimese nõudele vahendit rohkem, kui mul neljale. Lisaks peseb Meheraasu oma õliseid käsi sellega, kui jälle mõne auto kallal nokitsenud on :D

Sellest, et meil taaskasutus on au sees, olen varemgi kirjutanud. Mõnest vanast asjast annab teha väga ilusaid esemeid värskenduse abil. Samuti ei näe ma mõtet kiiresti kasvavale lapsele osta ainult ja ainult uusi asju. Proovime ikka alati alustuseks kodus ringi vaadata, kui midagi vaja on, äkki õnnestub asjadele uusi kasutusviise leida. Näiteks nii tegime endale prügikasti tuppa. Kass tõmbas kogu aeg vana ümber. Seega oli vaja kindlalt seisvat versiooni. Tõmbasime vanale pesukastile katte ümber (katte, sest mul ei tule selle õige nimi praegu meelde...) ja voilaa. Meile sobib ta siiani imeliselt. Peenra-ja kompostikastide jaoks tahaks ka kasutada sellist materjali, mis jõude seisab hetkel.

Üle lugedes tundus nii mõtetu kogu see teen kompostihunniku ja poest kilekotte koju ei tassi, aga väike samm on siiski samm. Olenemata sellest, et minust iilagi ökojumalannat ei saa.

Seotud kujutis

Kommentaarid