Otse põhisisu juurde

Kaneelirullid

Meil nende kaneelirullidega on selline huvitav lugu, et Meheraasu lubas juba mitu aastat neid teha. Vahel ikka meenutasin talle seda, aga kunagi päriselt tegudeni ei jõudnud. Lõpuks mõtlesin, et kaua ma ikka ootan ja võtan ise asja kätte. Tehtud nad said. Kes instas jälgib, see teab, et lausa väga ammu tegelikult juba said tehtud.

Aga mis ma ikka vingun, ütlen ausalt, et kauaoodatud kaunikesed. Ütlen kohe ära, et minul tulid saiakesed pigem väikesed, sest mul lihtsalt ei olnud ruumi rullida tervet tainast korraga lahti. Selle asemel rullisin mitu väikest taignatükki ja tulid sellised nunnud pisikesed, mida oli hea kiiresti ampsata. 

Taigna jaoks on vaja 750g (1500ml) jahu, 35g pärmi, 100g suhkrut, 300ml piima, 1 muna, 120g võid, veidi soola. Täidise jaoks peab kokku segama 100g võid, 50g suhkrut ja 2sl kaneeli. Selle jaoks, et saiakesed ilusti kuldpruuniks läheksid, on vaja need enne ahju panemist munaga üle pintseldada. Selle jaoks kulub samuti 1 muna. 

Alustuseks võta üks kauss ning pane täidise jaoks mõeldud või pliidile sulama. Seejärel võta teine kauss ning murenda sinna sisse kolmveerand pärmikuubikut. Lauhusta see ära väikeses koguses piimas. Kui või on sulanud lisa see pärmi juurde. Pane hulka ka ülejäänud piim, muna, suhkur ja veidi soola. Sega läbi ja hakka vaikselt juurde sõtkuma jahu. Lihtsam on mõõta mõnda kaussi õige kogus valmis ja siis sealt vaikselt taignasse lisada. Seejuures rõhutan, et siin ei ole enam lusikaga segamisest kasu, vaid peab ikka käe kaussi panema ja päriselt sõtkuma. Kata taigen kerge riide või rätikuga ja lase sel pool tundi kerkida. 

Nüüd on taignarullimise aeg. Vahet ei ole, kas rullite terves tükis või mitmes väikses tükis. Edasine tuleb nii kui nii üsna sama. Pane sulama või, mis oli vajalik täidise jaoks. Samuti sega kokku suhkur ja kaneel. Rulli tainas lahti, pintselda üle võiga ja raputa selle peale suhkru-kaneeli segu. Kui rullid mitu korda, siis tee see läbi iga taignatükiga. Seejärel keera tainas pikemast servast alates kokku ja lõika suupärasteks tükkideks. Pane need ahjuplaadile lõikeserv ülespoole ja pintselda üle lahti klopitud munaga. Küpseta ahjus 220kraadi juures, kuni saiakesed on kuldpruunid. See võtab umbes 5-6 minutit. 

Kui soovid võid kuklikesed plaadil jätta veel tunniks ajaks rätiku alla seisma. Selle aja jooksul peaksid need kaks korda suuremaks paisuma. Mina seda teha ei soovinud. Kellel on seda aega, et terve tund oodata? :D Aaaaa, ja enne kui unustad! Ei tasu täidisega koonerdada. Mina tundsin veidi puudust sellest, et kaneeli-suhkru segu nii vähe vahele panin. Kogu aeg tundus, et seda on hullult vähe, aga tegelikult jäi seda hoopis täitsa palju järgi. 

Kommentaarid