Otse põhisisu juurde

Ostuhullus ja taaskasutus

Tänase päeva teema oli küll detsembrikuu eelarve, aga kuna ma ei ole eriline eelarve pidaja, siis ei oskagi midagi selle kohta kirjutada. Säästmises ei ole ma samuti kõige kõvem käsi. Proovin iga kuu ikka paremini ja küll kunagi korralikult selgeks ka saan. 

Küll aga ei ole mul kommet väga palju laristada. Kui lähen poodi, valin pigem sellised asju, mis on sooduses. Pikaajaline katse on näidanud, et minu jaoks pole vahet, mis marki kohv või juust parasjagu on. Ei tunne mingisugust maitsevahet. Muid toiduaineid ostan samuti vastavalt sellele, kus ja mis parasjagu soodsam on. Muide väike vihje, realiseerimiskeskusest võib ka täitsa normaalseid asju saada ;)

Samuti meeldib mulle väga kaltsukates käia. No ei tõuse käsi maksma mingi pluuse eest jumal-teab-mis-hinda, kui tean, et mujalt saaks poole (või rohkem) odavamalt. Meil on väikese grupi sõbrannadega välja kujunenud ka selline komme, et kui keegi meist koristab enda kappi, siis pakutakse teistele. On ju teada tõde, et ühe vana on teise uus. 
Mööbel on muide teine asi, mille taaskasutus mulle väga meeldib. Raha siiski ei kasva puu otsas. Ma nüüd ei tea, kas ma olen ainus, aga tavaliselt võtab hinge kinni, kui mõne eseme hinda uurima hakkan. Kodus üritame võimalikult palju asju ümber tuunida ja pisivigu lappida. 

Sellist "lappimist" kasutan ka riiete puhul. Ma olen üks nendest, kes nõelub sokke ja paneb pükstele lappe, kui vaja on. Ja miks ka mitte. Maal õue mängimiseks mingisugust erifäänsit firmariiet selga panna ei taha. Aga lapitud pükstest ausõna kahju ei hakka. Lastel kordades vabam õues mütata, kui ei pea mõtlema riiete puhtusele. Tahaks tegelikult ise asju teha, aga ma ei oska. Õmblemisest ei jaga ööd ega mütsi ja kudumisega läheksin ilmselt ennem hulluks :D Las siis hetkel see jääda, äkki siis kui vanaemaks saan, õpin ära. 
Ilmselgelt fännan igasugust järelturgu. Enamasti vaatangi pigem esimese tiiruga erinevates facebooki gruppides ja netiportaalides, kui jooksen kohe poodi. Vahel annab ka kodustest vahenditest teha/ehitada vajalikke asju. Näiteks oli meil vaja prügikasti. Kohe sihukest suuremat ja kaanega, sest kass käis muidu retsimas. Võtsime kätte ja tuunisime ära vana pesukasti. Kõik vahendid olid kodus olemas. Aega kulus... paar tundi ehk. Ise jäime rahule ja asi toimib siiani. Sellessuhtes on mul vedanud, et Meheraasul on kuldsed käed ja nupp nokib päris hästi. 

Pildiotsingu memes about saving money tulemus

Ilmselt on praeguseks juba aru saada, milline on minu suhtumine sellesse teemasse. Eile õhtul jäin kanal 11 pealt vaatama saadet "väikesed ostuhullud" ja sealsed inimesed ilmselt minu mõttemaailma ei jaga. Paar näidet: 

Seal oli üks ema kahe tütrega. Ema töötas kolmel kohal ja otsis neljandat, et lastele asju lubada. Tütrel oli hunnik jalanõusid (mul pole ilmselt terve elu jooksul ka sellist kogust olnud), millest enamus lihtsalt seisab. Riideid kanti põhimõtteliselt ühe korra ja siis visati minema. Perel kulus jõulude peale 1600 naela (1815,17€)!?! Eriti irooniline oli, et laps seal räägib, et tahab ema aidata ja käib ajalehti laiali jagamas. Siis tuli välja, et ta teeb seda emaga koos, sest nii on lihtsam, kiirem ja mugavam. Ema muidugi seda raha ei näinud. 
Teises peres kulutasid lahutatud vanemad lapse peale kuus nii palju, et ee, meil pole kuu sissetulek vist ka nii suur.. Kolmandas aga jäeti arved maksmata, et lapsel oleks poni ja selle jaoks vajalikud tarvikud. 

Üldiselt huvitav, maailmavaadet avardav kogemus on see saade. Ma ei usu, et iialgi suudaksin nii palju kulutada. Jah, lapse asjade eest olen nõus rohkem maksma, aga kuskilt siiski läheb see piir, millest ma üle maksma nõus ei ole. Jõulude ajal ka kindlasti hulluks ei lähe. Ägeda ja huvitava kingi saab ka nii, et järgmisel kuul ei pea nuudleid sööma. Mul ei ole muret ka jõululauaga. Ilmselt oleme sel ajal mu vanemate juures ja nad teevad alati nii kuradi palju süüa, et lõpuks sööme kaks päeva hiljem ka veel samu asju. Jõulupeo laua katame ühiste jõududega, siis on mu vanaemal sünnipäev... mul hakkab juba praegu sellest söögiorgiast mõeldes kõht valutama. 

Üritage teiegi jõulud valutult (ja ilma täielikku laostumiseta) üle elada! :)

Kommentaarid