Otse põhisisu juurde

Nädalamenüü #10: kartulivorm šampinjonide ja hakklihaga

Nädal number 10 sai kuidagi eriti..vormine. Oli üpris tüütu pidevalt ahjuga jamada. Järgmise nädala osas olin hoolsam. Kuigi ahjus on väga mugav süüa teha, siis lõpuks on ikkagi tüütu, kui muud ei ole, ainult plaadid, vormid jne.

Selle ahjuvormi juures otsustasin, et ei lõika kartulitest kuubikuid, vaid hoopis viilud. Mul oli õigus, et jube tüütu on lapsele sisse sööta seda, sest mõned jäävad paratamatult liiga suured. Aga mis ei tapa teeb tugevaks :D Samas oli ülimugav, kui ei pidanud kuubikutega jamama. Eks järgmise kartulivormiga hakkan igasugu tsirkust tegema, et minul oleks mugav valmistada ja Pisikesel mõnus süüa. 


Selle järjekordse kartulivormi jaoks läheb vaja, üllatus-üllatus, kartulit. Minul kulus, kui õigesti mäletan, 16tükki. Samas eks see oleneb ka kartulite suurusest. Mingeid megasuuri kulub kindlasti vähem. Lisaks on vaja karbitäis šampinjone (väike karp on okei küll, aga kui tahad rohkem seeni, siis võid võtta ka suure või rohkem), pakk (või kaks) hakkliha, 2 sibulat, maitseaineid, piima (4dl), 3 muna, juustu (kas riivjuustu või tavalist, vali ise. Mina kasutasin tavalist viilutatud juustu) ja toiduõli. 

Alustuseks prae ära hakkliha koos sibula, maitseainete ja tükeldatud seentega. Kuna hakkliha eritab ise ka vedelikku, siis palju õli ei ole vaja. Mina selle koha pealt vist ei võta kunagi õppust :D Kui pannil olev kraam on valmis, tõsta see kõrvale seisma. Nüüd koori ja viiluta kartulid. Küpsetuspaberiga kaetud (või rasvainega määritud) ahjuvormi põhja lähevad kõigepealt kartuliviilud. Hea oleks need panna otsakuti üksteise peale, sest siis jäävad nad kenasti nii, et vormipõhja pole näha. Mina olin esimese kihiga veidi rumal ja panin täpselt kõrvuti. Sellepärast pidin lisama veel teise kihi ja oli üldse palju ebavajalikku jahmerdamist. 

Kartulikihi peale tõsta pool hakkliha-seenesegu. Siinkohal soovitan jälle kasutada kas väga suurt panni või hoopis kahte väiksemat. Endal on palju mugavam keerata, kui on selle jaoks ruumi ka. Kolmandaks kihiks pane juust. Jätkuvalt, vahet ei ole, kas riivjuust või tavaline viilutatud. Oma töö teevad ära mõlemad. Nüüd algab ringi otsast peale: kartuliviilud, hakkliha-seenesegu-juust ja kõige peale veel üks kiht kartuleid. 

Kui vorm on kenasti täidetud, on aeg teha muna-piimasegu, mis täidab kastme rolli. Selle jaoks pead lihtsalt munad lahti kloppima ja piimaga segama. Paha ei tee ka natuke soolaga maitsestamist. Vala see vormile peale. Ideepoolest peaks piimasegu olema nii palju, et katmata jääks vaid kõige ülemine kartulirida. Minu kogemus näitas, et piima tuli otse vormile juurde valada, sest kogus 4dl piima kattis ära umbes pool sellest, mis vaja oli. Kõige pealmise kihi võid õliga üle võõbata, siis jäävad need mõnusalt krõbedad. 

Kui piimatase on normis, pane vorm eelkuumutatud ahju ning küpseta 200kraadi juures 30 minutit või nii kaua, kuni kartul on valmis. Toit on eriti hea mõne külma hapukoore-või kodujuustukastmega. Samas sobiks siia hästi ka mõni salatilaadne toode. 


NB! Ära õliga laiuta, minul läks jälle veidi palju. Mitte, et selles midagi katastroofiliselt halba oleks, aga mulle isiklikult ei meeldi, kui igal pool õli on. Kui sina eelistad väga rasvast kraami, siis lisa palju kulub. 
NB! Šampinjonide asemel võib kasutada ka metsaseeni. 

Kommentaarid