Otse põhisisu juurde

Kohupiima-purukook, mis sobib hästi ka algajale küpsetajale

Pealkirja teist poolt tasub uskuda, sest minusugusel algajal soss-sepalküpsetajal ei võtnudki kolm päeva aega, et sellega hakkama saada. Närvirakud jäid ka kõik alles, isegi ühtegi nõud ei purustanud, vot NII lihtne oligi. 

Purutaigna tegemiseks, mis läheb nii alumiseks kui ka ülemiseks kihiks, läheb vaja 500g jahu, 200g võid, 100g suhkrut ja 1tl söögisoodat. Soovi korral võid lisada ka tsutike vanillisuhkrut, aga see ei ole selline must have asi. Kohupiimakihi jaoks on vajalik 600g kohupiima, 300g hapukoort ja 6 muna. 


Alustuseks pane või pliidile sulama. Mulle endale ei meeldi võid tahkel kujul vormida, seega lähen alati pigem sulatamise teed. Ta saab seal pliidiplaadil madalal kuumusel üksi hakkama küll. Sel ajal saad kenasti kaussi kokku visata jahu, suhkru ja söögisooda. Kui või on sulanud, lisa ka see, ning nüüd vormi sellest...puru. Täidisekihi tegemiseks sega kokku kohupiim, hapukoor ja munad. Kuna kohupiim on üsna tihke tükk segamiseks, on seda alguses lihtsam teha kahvliga. Või siis leia mõni endale sobiv moodus.


Nüüd on paras aeg võtta välja oma ahjuplaadike, katta see küpsetuspaberiga ning hakata koogi kihte peale laduma. Alustuseks võta ette purutainas ja pane pool sellest alumiseks kihiks. Võid veidi kokku pressida, et oleks lihtsam kohupiima panna, samas ei tohiks väga ühtlaseks vormida. Üldiselt peaks kohupiimasegu kogus olema nii suur, et väga palju lusikaga nügimist ja sättimist tegema ei pea, vaid ainult kergelt lükkad servade poole. Seega ei mängi rolli ka see, kas surud tainast kokku või mitte. 
Kuna siin see kohupiima jutt juba tuli, siis on sul ka paras aeg koogile see peale panna. Ja viimasena raputa peale ülejäänud purutainas. 

Kook peaks ahjus olema 180kraadi juures umbes 30 minutit. Küll aga soovitaksin jälgida, et kook ikka päriselt valmis saaks. Hea kontrollimiseviis on näiteks (hamba)tiku torkamine kooki. Kui tikk jääb kuivaks on kook valmis. Vahel tundub see keeruline, siis aitab ka see, kui tundub, et kohupiim ei ole enam vedel ning kook ise pealt kenasti kuldpruun. 


NB! Etteantud kogustest piisab ühele tavalisele ahjuplaadile, mille suuruseks on umbes 32x35 sentimeetrit. 
NB! Juhul, kui ma ei ole ainus inimene, kellel puudub kodus köögikaal ja peab leiutama gramme näiteks milliliitritesse, siis google on hea abimees. Vihjeks ütlen, et 200ml=120g jahu. Suhkru panin umbestäpselt sisetunde järgi. 

Kommentaarid