Otse põhisisu juurde

"Sa oled ka mingiks....roheliseks hakanud või?"

Eelmise nädala tihedasse koolivahet sõelumisse, sattus sekka ka üks vaba päev. Kui üldiselt tõid need kaks õppekavade muudatust ainult häda ja viletsust, siis üks positiivne külg oli ka. Mina olen juba läbinud aine nimega õigusrikkujate resotsialiseerimine, seega sinna minema ei pidanud. Veetsin selle kenasti Tapal. Kuna mul oli paari asja vaja, otsustasin minna realiseerimiskeskusesse. Lööge mind või maha, aga mulle väga meeldib see pood. Seega jah, läksin. Laenasin veel isalt kotti, et ostma ei peaks. Lõpuks muidugi pidin ostma, sest üht oli vaja ja teist oli vaja ning see kotike, mis kaasa sai, oli kahjuks liiga väike. Tulin siis koju ja hakkasin mossitama, et näääh, tahtsin head aga läks ikka nii nagu alati. Selle peale küsis mu isa, pooleldi naljatledes, et kas ma olen ka mingiks roheliseks hakanud või?
Pildiotsingu world cleaning day memes tulemus
Pilt leitud google otsingut kasutades
Ma jäin hetkeks täitsa vait. Siis sain aru, et ega ta ei mõelnud seda kuidagi mõnitavalt või halvaga. Ikkagi haritud inimene, kes mõistab, et maailmas on probleeme. Sattusime siis arutlema selle üle. Ütlesin kohe ära, et tead, ma saan kerged südametunnistuse piinad, kui poest kilekoti ostan. Kodus on neid juba niigi palju, hoolimata sellest, et ma üritan vältida nende koju tassimist. Olgem ausad, eks ma üritan neid siis juba kuidagi ära ka kasutada, kui nad seal on. Mitte, et ma oskaks neile nii palju erinevaid kasutusviise leida, kui vaja oleks, arvestades seda kogust. Nii ja siis ma põrkun aeg-ajalt ikka sellega kokku, millest kunagi juba olen juttu teinud. Näiteks küüslaugu ostmine. Kes kurat paneb üksikule küüslaugule kilekoti ümber? Või banaanikobarale? Või suvikõrvitsale? Või paprikale? Käisin just uue nädalamenüü jaoks kraami ostmas ja seisin nagu lollakas otsides lahtist paprikat. Mis te arvate, kas leidsin? Sama oli lillkapsaga. Kõik olid kenasti ÜKSIKULT toidukilesse tõmmatud. Ma oleks jälle tahtnud küsida miks ometi?

Sama vestluse ajal rääkis paps seda ka, et seoses oma tööga näeb ta palju sellist, mis paneb kulmu kergitama. Päris paljudele on põhiline lihtsalt lahti saada oma sodist, seejuures on täiesti ebaoluline kuidas ja kuhu. Näiteks rääkis ta sellest, kuidas lehtede äraveo ajal on sekka puistatud ka kassiliivaga täidetud prügikotte.. Kõduneb ju kõik. Lõpuks, kunagi, kuskil. Olgu, positiivne on see, et vähemalt need kotid jää vähemalt lihtsalt kuhugi vedelema. Aga mis toimub nende peas, kes lihtsalt lähevad ja laovad oma rämpsu kuhugi metsa alla? Meil külavahel leiti ka mingi aeg prügihunnik. Muuhulgas olid ka erinevad arved ja paberid, lausa inimese nimega. Et siis isegi nii palju ei viitsinud vaeva näha, et otsida välja dokumendid, kus su enda andmed kirjas on!? Või teine näide. Kunagi kooliajal käisime Teeme ära raames Tapal üht metsa koristamas. Sellest, mis sealt välja tuli, oleks võinud ehitada maja ja auto takkapihta. Kusjuures! Mitte ainult maja, vaid sisustuse oleks ka saanud. 

Ma saan ise ka aru, et see minu vahutamine ei muuda maailmas oluliselt mitte midagi. Aga õhtul silmi kinni pannes tean, et olen vähemalt midagi ülitillukest teinud selle nimel, et oma ökoloogilist jalajälge vähendada. Ei ole ju tegelikult raske taaskasutada asju, saata endale mittesobivat uuele ringile või vormida võimaluse korral see, mida vajad. Iga päev ei pea uut veepudelit ostma ja jumala eest ei pea KÕIGELE Kilekotti ümber toppima. Zero waste elustiili ma ilmselgelt ei harrasta, aga teadlikumaks võiks saada. Ma siiralt loodan, et mul õnnestub Pisikest kasvatada nii, et ta suudab teha loodust hoidvaid valikuid. Ikka selle heaks, et mõnekümne aasta pärast oleks veel loodust, mida nautida. 
Pildiotsingu world cleaning day memes tulemus
Pilt leitud google otsingut kasutades
Otsisin ülesse ka mõned faktid prügi kohta üldiselt. Need on leitavad Maailmakoristuspäeva kodulehelt (link!)
  • Keskmine eestlane tootis 2016. aastal 376 kilo olmejäätmed.
  • Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) tõi 2017. aastal riigimetsast välja 281 tonni jäätmeid. RMK hoole all on 47 protsenti Eesti metsamaast. Metsa jäetava prügi kogused pole viimase kümne aastaga kahanenud. Enim viiakse metsa prügi Harjumaa, Ida-Virumaal, Läänemaal ja Raplamaal. Metsa viidav prügi liigitub nelja rühma – olmejäätmed, ehitusjäätmed, mööbel ja kompost.
  • Kodumajapidamistes tekib igal aastal olmejäätmeid ligi 430 000 tonni.
  • Eestlased soetavad aastas ligi 300 miljonit kilekotti, keskmine eluiga kilekotil on aga 20 minutit – aeg, mis kulub poest koju jõudmiseni.
  • Inimesed on alates viiekümnendatest aastatest, mil algas masstootmine, tekitanud 8,3 miljardit tonni (umbes 1400 Giza püramiiditäit) plastikut. Suurem osa sellest, täpsemalt 6,3 miljardit tonni, on lõpetanud prügina.
  • Hinnanguliselt tarbitakse maailmas igal aastal 1-5 triljonit kilekotti. Viis triljonit tähendab ligi 10 miljonit kilekotti minutis. Kui need kokku siduda, saaks nendega planeedi ühe tunni jooksul seitse korda ära pakkida. Kui plasti tootmise kasv jätkub praegusel kiirusel, võib 2050. aastaks plastitööstus moodustada 20 protsenti kogu maailma naftatarbimisest.
Kes tahab/viitsib võib rohkem lugeda sealt leheküljelt, mis üleval lingitud on. Aga ka need numbrid, mis ma siia kopisin võiksid ju veidi mõtlema võtta...? 

Kommentaarid