Otse põhisisu juurde

Puu- ja köögiviljade säilitamine

Ma olen ise üldiselt üsna kehva asjade säilitaja. Või oleks õigem öelda, et ma olen üsna väheste sellealaste teadmistega. Mingid asjad viskan külmikusse, sest ah las nad olla, kapi peal pole nii kui nii ruumi. Teised asjad seisavad külmkapi peal, sest ee, kapi peal pole ikka veel vaba ruumi ja külmkapis need kohe kindlasti ei peaks olema. No näiteks sobiks tuua sibula. Pole ma elus näinud, et keegi sibulat külmikus hoiaks. Üldiselt enamus "teadmisi" tulebki teiste inimeste vaatlemisest. 

Nüüd aga jõudis ringiga minu vaatamisulatusse vanaema kirjutatud erinevad kaustikud. Seal on igatsorti nõuandeid ja soovitusi. Enamus veel tänagi täitsa asjakohased. Vahemärkusena olgu öeldud, et arvestades seda, kui palju erinevaid kaustikuid mu vanaemal on täis kirjutatud, ma üldse ei imesta enam selle üle, miks eelistan kirjutamist. 

Kavatsen ka edaspidi kindlasti nendes kaustikutes tuulata ja endale huvitavaid/vajaminevaid asju ülesse kirjutada. Tean juba ette, et kui neid ühel hetkel vaja oleks, ei viitsi ma hakata kümnest vihikust otsima. Kirjutan siia ära, on endal hea. Ja kui mõni minusugune leiab end ühel päeval samasugusest olukorrast, siis ehk on tal ka hea :D Lisaks....palju paremini jääb meelde, kui läbi kirjutada. Aga et see postitus täitsa kilomeetri pikkuseks ei veniks, enne kui asjani jõuan, siis hakkan otsast pihta. 
Pildiotsingu funny fruit meme tulemus
Pilt on võetud internetist
Banaan eelistab pigem sooja ja kuiva kohta. Külmkapis võivad kaotada oma maitse ja muutuvad kiiresti plekiliseks. Omadest kogemustest ütleksin, et nad mitte niivõrd ei kaota maitset, aga jube ebameeldiv on süüa, kui nad on külmad. Jah, plekiliseks muutuvad tõesti võrdlemisi ruttu.

Melon, arbuus säilivad tervena paremini külmas ja kuivas kohas. Lõigatud viljad tuleks kindlasti panna külmkappi. Seejuures ei tasu unustada, et üle viie päeva nad ei säili. Enda elu lihtsustamiseks (ja ruumi kokkuhoiuks külmikus) võid näiteks arbuusi lõigata väiksemateks tükkideks ja koore enne eemaldada. Säilituskarbis on seda väga mugav hoida. Samuti on pere pisematel nii lihtsam arbuusi süüa. 

Õunad püsivad värsked nii toas kui ka külmikus. Küll aga seisavad nad külmikus kordades kauem. Ka kärbseid ei teki, erinevalt sellest, kui õunakauss laual seisab. Seejuures on oluline meeles pidada, et kilekott õunte ümber on halb. Koti sees lähevad õunad kiiresti mädanema. 

Apelsinid, sidrunid, laimid ja greibid on samuti pika säilivusajaga. Eriti juhul, kui nad on koha leidnud külmkapis. Seal püsivad tsitruselised ilusad umbes kaks kuud. Toatemperatuuril ja laual kestavad ilusana kuskil nädal, maksimum kaks. 

Nektariinid, virsikud, aprikoosid, ploomid ja teised luuviljad säilivad samuti nii toatemperatuuril kui ka külmikus. Taaskord tuleb mängu ajaline vahe - toas püsivad nad mõned päevad, külmikus aga pikemalt. Seejuures on oluline, et nad oleksid säilituskarbis või suletavas kilekotis. 

Tomat peaks olema pigem toatemperatuuril. Külmkappi võiks nad pista siis, kui on vaja küpsemisprotsessi aeglustada. Samas, tuues jälle sisse oma kogemust, siis mina ei saa aru, et tomat oma maitseomadusi nii meeletult kaotaks külmikus säilitades. 

Avokaado puhul oleneb küpsusastmest. Pooltoores võiks veel jääda lauale ja toatemperatuurile järelküpsema ja valmis avokaado võib rahumeeli ka külmikus peesitada. 

Kartul tahab jahedat, aga mitte külma temperatuuri. Samuti oleks parem kuiv ja pime keskkond. Kui kartul seisab pikalt liiga külmas ruumis, läheb ta magusaks. Liigse valguse käes aga tõmbab roheliseks. 

Kapsas on väga pika säilivusajaga köögivili. Külmikus või jahedas kohas võib säilida lausa kaks kuud. 

Porgand säilib külmiks kuu või isegi veidi peale. Seda juhul, kui neid hoida kas kilekotis või säilituskarbis. Täpselt nagu luuviljade puhulgi. Minu jaoks täiesti uus fakt oli, et porgandid ei tohiks olla külmkapis õuntele liiga lähedal. Õunte toodetud etüleen*muudab porgandi kibedaks. 

Sibul ja küüslauk tahavad mõlemad pimedamat ja kuivemat kohta. Sibula maitse ja aroom kaovad külmas. Küüslauk võib tervena säilida õigetes tingimustes lausa pool aastat. Säilivusaeg muutub, kui sealt on juba mõned küüned ära võetud. Siis saab poolest aastast üks kuu. 

*Minusugustele, kes ei tea, mis pagana asi on etüleen....tegemist on küllastumata süsivesinikuga või siis maakeeli öeldes, taimehormooniga. Veel rohkem eesti keeles öeldes on etüleen gaas, mis aitab viljadel küpseda ja tekitab nende vananemist. Etüleeni toodavad näiteks õun, pirn, ploom, aprikoos, virsik, nektariin, mango, melon, papaya, tomat, paprika ja avokaado. Neid siis ei tohiks väga lähestikku hoida viljadega, mis on etüleenile tundlikud. Näiteks maitseroheline, banaan, salatid, spinat, seller, porrulauk, kurk, porgand, hernes, kapsas, kartul, hurmaa ja kiivi. 

Kommentaarid