Otse põhisisu juurde

Kohupiima-kondenspiimakook

Alguses pidin seda kooki pakkuma oma sünnipäeval. Aga kui peopidamise päeva hommikul külmkappi vaatasin, oli seal juba neli erinevat kooki/torti. Mõtlesin, et viienda tegemine oleks juba puhas priiskamine. Seega lükkus see edasi. Lükkus lausa paar nädalat edasi. Endalgi häbi tunnistada, et päris mitu tuubi kohupiimapastat lendas prügikasti, sest kogemata lasin üle kuupäeva. Vist olen seda varem ka öelnud, aga piimatoodete puhul ma nalja väga ei mõista. On olnud piisavalt halbu kogemusi. Kuna lähenemas oli juba kolmanda paari pasta kõlblik kuni kuupäev, otsustasin mingil hetkel, et saagu mis saab, ära peab ta tegema. 
Kuna ma, vana mats, pole ikka endale koogivormi ostnud, kasutasin tavalist ahjuvormi. Suurus peaks tal olema miskit 25x30 ehk. Pead ei anna, ega teil sellega midagi peale ei olegi hakata, aga miskipärast on meeles sellised mõõdud.

Umbes sellises suuruses ahjuvormi täitmise jaoks on vaja 6dl nisujahu, 2tl küpsetuspulbrit, 3sl suhkrut, 175g võid, 3sl vett, 150g klassikalise maitsega toorjuustu, 1 purk kondenspiima, kaks tuubi kohupiimapastat (minul oli kasutusel maasikamaitseline), 5 muna ja 2tl vanillisuhkrut. 

Kõige esimesena pane või pliidile sulama. Sel ajal, kui või omaette toimetab, sega kokku jahu, küpsetuspulber ja suhkrud. Kui või on sulanud, lisa ka see kuivainete kaussi ja näpi segu purutaoliseks passiks. Lisa kolm supilusikatäit vett ja sega tainas ühtlaseks massiks. 
Nüüd suru tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi. Suru ta sinna võimalikult ühtlaselt. Alguses võib tunduda, et taignast ei jätku, aga mudides ja näppides katab kenasti põhja ära. Võib öelda, et veidi jääb põhi isegi liiga paksuks. See ei ole küll otseselt probleem, sest tooreks see siiski ei jää. Kui põhi on kenasti kaetud, aseta vorm ahju ja küpseta 200kraadi juures 10 minutit. 

Sel ajal, kui põhi esimest ringi ahjus küpseb, sega kokku täidis. Selle jaoks klopi alustuseks lahti munad. Seejärel sega munade juurde ka toorjuust, kondenspiim ja kohupiimapasta. Sega hoolega läbi. Toorjuust võiks olla pigem toasoe, siis on see kergemini segatav. Otseselt ei ole küll vahet, kui sinna jäävad ka suuremad tükid, aga see tähendab ka seda, et toorjuust ei jaotu ühtlaselt. 

Kui põhi on 10 minutit ahjus olnud ja ka täidis on valmis saanud, võta ahjuvorm välja ning vala täidis koogipõhjale. Küpseta veel 45 minutit 180kraadi juures. Kui kook on valmis, lase tal enne söömist veidi jahtuda. Maitse jääb parem ning kuna see on saanud ka tahkuda, seisab kogu tükk paremini koos. 

Kommentaarid