Otse põhisisu juurde

Hakkliha-tomatipirukas

Reedel oli see küpsetamisisu, et jumala eest tekiks tunne, et midagigi teinud olen ühel õndsal nädalalõpul, mil õppimise sinnapaika jätsin vahelduseks. Need pirukad juba pikka aega kummitasid mind. Tundusid teised nii ahvatlevad, aga see, kuidas neid oleks ideepoolest pidanud tegema, väga hästi ei sobinud. Lõpuks mõtlesin, et täitsa ohmakas olen peast, sest ega retsept pole midagi, mida muuta ei annaks vastavalt enda soovidele. 

Pirukate jaoks on vaja 500g pakki külmutatud lehttaigent (võib muidugi ka ise teha, kes nii usin on. Mina ei olnud), pakk hakkliha, pakk kirsstomateid, 1-2 sibulat, veidi ketšupit, maitseaineid (veidi soola, suhkrut, pipart, tšillikastet), soovi korral maitserohelist ja pakk riivjuustu, peale määrimiseks muna. 
Alustuseks oleks hästi mõistlik juba eelmisel päeval külmutatud taigen sulama võtta. Samas jah, kui tahad õhtul teha, siis võib ka hommikul või hädapärast kasvõi mikrokas, kui tahtmine tuleb üllatavalt järsku. 

Jõudes nüüd päriselt tegutsemise juurde, siis haki sibulad ja tomatid ning pane need koos hakklihaga pannile. Prae kuni hakkliha on valmis. Ära unusta lisada ka maitseaineid ja maitserohelist. Kui pannil on kõik valmis saanud, tõsta see hetkeks kõrvale. Võta sulatatud lehttainas ja jaga see pooleks (endal mugavam rullida väiksemat kogust korraga). Pane lauale veidi jahu, et tainas ei jääks kinni ning rulli tainas lahti. Määri ketšupiga ning selle peale pane pannilt täidiseks hakklihasegu ja raputa üle riivjuustuga. Keera tihedasti rulli ning lõika sobiva suurusega ketasteks. Seejuures pean oluliseks rõhutada, et täidist ei tohiks ülemäära palju panna. Samuti ei ole vaja tainast liiga õhukeseks rullida, see toob ainult jama...., räägin omadest kogemustest, kusjuures. Ka kettad ise võiksid olla mõistliku suurusega. Laota pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, pintselda pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta neid 200kraadi juures 15 minutit. Sel ajal kui esimene plaaditäis küpseb, toimi allesjäänud taignaga samamoodi: rulli lahti, kata ketšupiga, pane peale hakklihasegu, raputa üle riivjuustuga, keera rulli, lõika lahti ja määri munaga.

Kommentaarid