Otse põhisisu juurde

Nädalamenüü #18: Kartulipudru kõrvitsaga+viinerikaste

Mul on jätkuv vaimustus kartulipudru osas. Nii hea, no nii hea. Seda ei arva ainult mina, sest see on jätkuvalt üks nendest roogadest, mis kaob potist nii kiiresti, et ma ei saa arugi enne, kui kõik läinud on ja nukralt mõtlen, kuidas homme jälle õhtusööki vaaritama peab. Ohoo, oleks võinud veidi veel kirjutada ja eelmisest lausest oleks võinud saada maailma pikim. 

Seekord otsustasin lisad kartulipudru hulka kõrvitsat. Jätsin konservid või marineeritud versioonid kõrvale ja liikusin õige, toore kõrvitsa juurde. Algselt selle pärast, et nädala jooksul läks veel paari toidu sisse nii kui nii vaja. Tundus mõistlik investeerida pigem ühte tervesse kõrvitsasse, kui osta mitu purgitäit. Lõpuks ostsin ühe, 1600g kõrvitsa ja sellega siis hakkasin toimetama. Selle, mis ära ei kulunud, paigutasin külmkappi säilituskarbiga seisma. 

Üldiselt kulub kartulipudru tegemiseks 200g kõrvitsat (minu puhul siis veerand kõrvitsat), 10-15 kartulit (olenevalt suurusest), võid, piima, vett, soola, puljongikuubik, sidrunipipar, till. Soovi korral veel maitseaineid/maitserohelist vastavalt oma maitsele. 

Puhasta, tükelda kõrvits ja kartul ning keeda pehmeks. Lisa keeduvette ka puljongikuubik ja maitseained. Kui juurviljad on pehmed, vala enamus veest ära. Lisa potti piim ja või ning püreesta ära (saumikser, blender või kartulitamp). Vajadusel lisa maitseained. Seejuures ära unusta, et kaste tuleb ka juurde, mis annab samuti maitsekust juurde. 
Viinerikaste on ka tegelikult ülimalt lihtne valmistada. Ma ei ole üldiselt elus eriti kastmeid teinud, aga siin ma olin, tegin ja jäime kõik ellu, seega ei midagi ületamatut Selle jaoks on vaja ühte pakki viinereid, ühte sibulat, veidi toiduõli praadimiseks, tunde järgi rohelist sibulat, üks purk purustatud tomateid, veidi vett, tšillikastet, törtsuke hapukoort, maitseained/maitseroheline (sool, sidrunipipar, till või omal valikul midagi muud)

Tükelda viiner ning pane see pannile. Pane juurde ka sibul, maitseained, maitseroheline ja tsutike õli, et viiner pannipõhja kinni ei hakkaks. Prae viinerid kergelt läbi ning kui oled tulemusega rahul, lisa pannile veidi vett, purustatud tomatid ja roheline sibul. Sega sisse ka tšillikaste. Kui kaste jääb liiga paksuks, võid veel vett lisada. Kui kaste jääb liiga vedel, võid proovida lisada jahu, see peaks aitama paksendada. Lase kastmel keema tõusta ning lisa hapukoort (nii umbes 100g). Podista veel mõni hetk, nii umbes minut kuni kaks, ja võta kaste tulelt. Vajadusel timmi maitseainetega maitseid. 

Kommentaarid