Otse põhisisu juurde

Nädalamenüü #9: ühed eriti pirakad kaeraküpsised

Šokolaad, mida pidin kasutama nendes küpsistes seisis kaks nädalat ja muudkui vähenes. Ikka iga päev väike jupike. Emadepäeva puhul sain ühe tahvli veel, õnneks oli see tume šokolaad, mida ma niisama ei söö. See oli vihje universumi poolt! Kuna eelmine nädal oli emotsionaalselt ikka kohutavalt madal, teadsin, et lõpuks läheb see tume "mitte söödav" ka käiku. Seega otsustasin ühel õhtupoolikul, et kasutan ära, enne kui ei saagi. Lisaks olid küpsised palju parem lohutussöök, kui šokolaad. Või noh, neid jätkus pisut kauemaks, kui tunnikeseks. 


Kuidas teha neid eriti nämmasid pirakaid lohutusküpsiseid? No alustuseks sea sammud poe poole ja too endale vähemalt (rõhutan seda sõna, sest alati võib koguseid topelt panna ja rohkem teha) 90g võid, 2 muna, 100g suhkrut, 1tl vanillisuhkrut, 230g kaerahelbeid, 70g nisujahu, 2tl küpsetuspulbrit, 75g sarapuupähkleid ja 75g šokolaadi. 


Alustuseks haki šokolaad ja pähklid. Aseta need kaussi. Seejärel sega omavahel kokku kõik kuivained. Nüüd on aeg seltsi lisada sulatatud või ning lahti klopitud munad. Sega ilusti ühtlaseks massiks.
Veereta tainast pallid ning suru neid veidi lapikumaks. Või siis ära tee palle, vaid vajuta kohe lapikuks. Oma lapikud pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Keskmine suurus võiks olla ideepoolest 10-12cm ja poole sentimeetri paksused. Samas ei juhtu midagi, kui mõõdulindiga üle ei mõõda.


Küpseta neid ahjus 210kraadi juures 8-10 minutit. Või siis tee minu moodi: pane ahi 250kraadi peale ja küpseta nii kaua, kuni nad on ilusti pruunid. Nii tehes ära unusta neid pidevalt jälgida, sest see hetk saabub võrdlemisi ruttu, kui juba kõrbema hakkavad. Minulgi õnnestus üks sats ära kõrvetada servadest. Katki küll polnud midagi. Pärast servade ära lõikamist ei olnud arugi saada, et midagi nässu oleks läinud.

Oh, peaaegu oleksin unustanud! Kui tainast plaadile paned, jäta normaalne ruum paisumiseks. Minul jäid vahed väikesed, sest arvasin rumala peaga, et suurus ei muutu. Suhteliselt ruttu siiski sai selgeks, et nendest tulevad ühed eriti suured (ja alguses ka kokku jäänud) maiused. Et siis lihtsalt teadmiseks-ka väiksemat sorti küpsised lõpetavad lõpuks "normaalsuuruses".


NB! Šokolaad võib olla nii tume, valge kui ka piima. Samuti võib olla erineva maitsega. Minul oli sidrunimaitseline tume šokolaad.
NB2! Kui soovid, võid juurde lisada ka rosinaid või muid pähklisorte. 

Kommentaarid