Otse põhisisu juurde

Kohupiima-õunakook

Üleeile küsis sõbranna, kas ma õunakooki ei viitsi teha? Täpsemalt siis kohupiima-õunakooki. Mis sai minul selle vastu olla. Polegi ammu kooki teha saanud. Kuna see oli minu esmakordne õunakoogi tegu, siis otsisin välja retsepti, lasin tuua mõned asjad juurde ja hakkasime toimetama. 

Taigna jaoks on vaja nisujahu (5dl), suhkrut(1,75dl), küpsetuspulbrit(2tl), vanillisuhkrut(2tl), sulatatud võid (150g), muna (1) ja piima (1dl)

Alustuseks tuleb kokku segada jahu, suhkrud ja küpsetuspulber. Seejärel tuleb sinna lisada sulatatud või. Siinkohal soovitan soojalt või esimese asjana pliidile panna. Ma ei kannata ülearust ootamist. Nii toimides oli või selleks ajaks kenasti sulanud, kui kõik asjad välja otsitud ja kokku segatud said. Sega kogu kausi sisu purutaoliseks tainaks. 

Nüüd võta veel üks kauss, sest taigna peab jagama pooleks. Üks pool tõsta kõrvale ja teisele poolele sega juurde lahtiklopitud muna ja piim. Nüüd kalla segu kõrgete servadega ahjuplaadile. Minu vormi suurus on umbes 25x30cm ja selle jaoks jätkus ilusti, kuigi korraks tundus, et antud kogusest jääb väheks.

Puhasta õunad. Kogus oleneb sellest, kui õunast kooki sa soovid, ning kui suured nad on. Meie kasutasime kaheksat õuna, sest panime kolm kihti, et ikka maitset ka tunda oleks! Õunad olid keskmise suurusega. Igale õunakihile raputa peale kaneeli. Siin kasutasime kahte kihti üksteise peal. Ehk siis tainas, õun, kaneel, õun, kaneel. Ja kaneeli ikka kohe mõnuga.

Kohupiimakihi jaoks klopi munad (3) ja suhkur (100g). Sega juurde kohupiim (600g) ja sidrunimahla kontsentraati (vähemalt 1sl). Kontsentraadi asemel võib kasutada ka tavalist sidrunimahla või miks mitte ka ebaküdoonisiirupit. Minul isiklikult ei ole õrna aimugi, mis asi see on või kus kohast otsima peaks. Seega valisin sellise lisanid, mida suudan hääldada ilma lugemiseta ja tean, kuidas maitseb. Vala segu õuntele. Nüüd võta see kauss, mis sai enne eest ära pandud ja puista ülejäänud purutainas vormi viimaseks kihiks. 

Küpseta 200kraadises ahjus 40-45 minutit. Nagu näha, siis minul läks 40 minutiga veidi kärssama juba. Sai viimasel hetkel välja võetud. Seega vaadake aeg-ajalt, millal ta kenasti kuldpruuniks muutub ja siis võite  välja võtta. 

Lõpuks jäid kihid sellised: tainas-õun-kaneel-õun-kaneel-kohupiimasegu-õun-kaneel-purutainas.



NB! Laske kindlasti koogil veidi tahkuda enne lõikamist. Meie tegime alguses selle vea, et tahtsime liiga vara kohe proovima hakata. Seda ei olnud lihtsalt võimalik tõsta. Maitse oli küll sellest hoolimata hea ja kodus ehk ei olegi nii väga vahet, aga eelistan kui kook on ühes tükis, mitte kümnes kaares laiali. Kuna õhtu oli juba käes ja päike enam ei soojendanud, kasutasin juhust ja tõstsin koogi õue. Pärast poolt tunnikest jahedamas tahkumist, oli juba hoopis teine tera. Täna maiustame koogitükkidega, mis ei lagune! 

Kommentaarid